18.2.2013 12:45

Xιώτικη πινελιά στα windows

H ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΗ MICROSOFT

Πώς θα νοιώθατε αν ξέρατε ότι τα windows 8 πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, δοκιμάστηκαν από την ομάδα μιας Χιώτισσαw στη Microsoft;
Δεν πρόκειται για αστείο είναι η πραγματικότητα. Η Ειρήνη Γιαννούμη 32 χρόνων από το Θολόποταμι, ζει στο Μόντρεαλ κι εργάζεται στη Microsoft ως Software Engineer Test Lead, δηλαδή είναι επικεφαλής μιας ομάδας δέκα ατόμων που δοκιμάζουν διάφορα προγράμματα κι εφαρμογές πολύ πριν αυτές κυκλοφορήσουν καταγράφοντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος έτσι ώστε να το βελτιώσουν πριν την έξοδο του στην αγορά.
Το ξεκίνημα
Η ιστορία της Ειρήνης ίσως να είναι άλλο ένα παράδειγμα εκπλήρωσης αυτού που λέμε Αμερικάνικο όνειρο, ή ίσως απλά να είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πως όποιος έχει δύναμη και στόχους προοδεύει, πολύ δε περισσότερο σε μια χώρα με σωστό εκπαιδευτικό σύστημα και ίσες ευκαιρίες για όλους στην απασχόληση.
Μόλις στην ηλικία των 15 ετών κι αφού είχε τελειώσει το Γυμνάσιο η Ειρήνη αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στο Μόντρεαλ. «Μετά το Γυμνάσιο πήγα στον Καναδά. Στην αρχή ήταν δύσκολα γιατί στο Μόντρεαλ που επέλεξα να μένω έπρεπε να μάθω τα Γαλλικά που δεν ήξερα. Μετά από μερικούς μήνες όμως συνήθισα και δεν είχα κανένα πρόβλημα», είπε μιλώντας στον «π».
Τα φροντιστήρια την έστειλαν στο εξωτερικό
Η Ειρήνη είχε όνειρα και φιλοδοξίες και στο σχολείο της άρεσαν περισσότερο τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. « Μου άρεσαν τα μαθηματικά αλλά ήξερα ότι για να πετύχω στην Ελλάδα θα έπρεπε να πάω φροντιστήρια κι αυτό σήμαινε περισσότερα έξοδα, ενώ στον Καναδά θα μάθαινα Φυσική και Μαθηματικά στο σχολείο».
Η γνωριμία της με την πληροφορική ήρθε αργότερα και συγκεκριμένα χάρη σε έναν καθηγητή της, που της έδειξε κι αυτόν το δρόμο. Έτσι μετά το σχολείο ακολούθησε το Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην πληροφορική, αφού «πάντα μου άρεσαν τα μαθηματικά αλλά δεν ενδιαφερόμουν για να γίνω καθηγήτρια. Ήθελα κάτι στο οποίο θα είχα τον έλεγχο σε ολόκληρο το προϊόν. Άλλωστε η καριέρα σε αυτόν τον τομέα ήταν κάτι που έδειχνε πως είχε προοπτικές», αναφέρει η κ. Γιαννούμη.
Η Microsoft
Ψάχνοντας για δουλειά, αμέσως όταν τελείωσε τις σπουδές, υπήρχε γενικότερα ύφεση λόγω της επίθεσης στις 9/11. Η Ειρήνη στάθηκε και τυχερή αλλά και ικανή. Δουλεύοντας σε μια μικρή εταιρεία δε σταμάτησε να ψάχνει για κάτι καλύτερο. Έστειλε βιογραφικό στη Microsoft, στο οποίο είχε περιλάβει και στοιχεία για την τεχνολογία τους, που αποδείκνυαν πως είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο πιο εξειδικευμένα. Το τηλέφωνο της δεν άργησε να χτυπήσει κι από τότε μέχρι σήμερα δουλεύει σε αυτήν την εταιρία κολοσσό.
 
Η ομάδα της
Η Irene Giannoumis, το κοριτσόπουλο που έφυγε γεμάτο όνειρο στα 15 του από το χωριό τους είναι πλέον Software Engineer Test Lead στη Microsoft. Η ομάδα της έχει αντικείμενο εργασίας ένα κομμάτι των windows  κι εξετάζουν με δοκιμές κ.λπ το πώς θα καταφέρουν τα windows να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων που τα χρησιμοποιούν στις τόσες χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες που τα χρησιμοποιούν και σε όλα τα προγράμματα τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι « για το Microsoft Surface, μια σειρά tablet που σχεδιάζονται και προωθούνται από τη Microsoft, έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές δοκιμές ώστε να καταλάβουν πώς θα κατεβαίνουν οι εφαρμογές χωρίς να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του χρήστη. Παράλληλα για τα windows 8, οι δοκιμές κράτησαν τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για την ίδια είναι όταν ολοκληρώνεται ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο ξέρεις ότι πέρασε από τα χέρια της και θα το χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του βέβαια ακολουθούν οι κριτικές και η έναρξη νέου κύκλου εργασιών για τη βελτίωση των όποιων αδυναμιών του συστήματος.

Όλα είναι θέμα εκπαιδευτικού συστήματος
Έχοντας πάει στο εξωτερικό κυρίως λόγω  των αδυναμιών του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, η Ειρήνη υποστηρίζει πως αυτό είναι που πρέπει αν αλλάξει στη χώρα. «Πρέπει αν σκεφτούμε πώς θα φτιάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο αφιερώνει πάρα πολύ ώρα στα θεωρητικά κι ελάχιστα στις επιστήμες και στην πρακτική άσκηση. Για να μπορούμε να έχουμε μεγάλες εταιρείες πρέπει να έχουμε σωστά καταρτισμένο προσωπικό.
Σε ότι αφορά τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά στην πληροφορική η Ειρήνη συμβουλεύει «Δουλειές υπάρχουν στο εξωτερικό όπου ήδη οι νέοι αναζητούν διέξοδο λόγω της κρίσης. Να μη διστάσουν να στείλουν παντού αιτήσεις κι αν είναι δυνατό εξειδικευμένες για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ