8.2.2016 13:25

Ξεκινάει την Πέμπτη η λειτουργία του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ 200 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΑΚΙΚΩΝ

4 ημέρες νωρίτερα από την προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (hotspot) στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Στον χώρο οι εργασίες εκτελούνται με πυρετώδεις ρυθμούς, με την ευθύνη του έργου να έχει αποτεθεί στους ώμους του συνταγματάρχη της 96 ΑΔΤΕ Χαράλαμπου Λώλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, οπότε και θα μεταφερθούν σταδιακά στην περιοχή οι πρώτοι 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται κυρίως στη σύνδεση των οικίσκων με το αποχετευτικό σύστημα της ΔΕΥΑΝ Χίου. Παρότι το έργο είναι σχεδόν έτοιμο πηγές της 96ΑΔΤΕ τονίζουν στον «π» ότι την πρώτη περίοδο η αποχέτευση θα γίνεται μέσω βόθρων, ενώ μόλις το κέντρο τεθεί σε πλήρη λειτουργία τότε θα ενεργοποιηθεί και η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΥΑΝΧ.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν στον «π» ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στην εβδομάδα να εγκαινιαστεί επίσημα το Hotspot, οπότε και θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση λειτουργίας των Ταμπάκικων και της Σούδας.

Ειδικότερα ως προς την κατάργηση της Σούδας, οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι οι δομές στη ΒΙ.ΑΛ. είναι σαφώς ανώτερες και ποιοτικά και ποσοτικά αφού οι 95 οικίσκοι των «Ελληνικών Πετρελαίων» είναι πιο ευρύχωροι από αυτούς του Κάστρου ενώ η συνολική δυναμική φιλοξενίας ανέρχεται στα 1095 άτομα έναντι 800 της Σούδας.

Σε ότι αφορά το κόστος του έργου, κόστισε στο δημόσιο περί τις 800.000 ευρώ με τον αρχικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει τα 1,2 εκ. ευρώ.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ