22.4.2013 11:20

Ξεχειλήσαμε από θεωρία, στερέψαμε από ιδέες

ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙAΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ

Από τη δεκαετία του 80΄ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει δεχτεί εκατομμύρια πιστώσεις μέσω των ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων. Πακέτα Ντελόρ, Κοινοτικά Πλαίσια, προγράμματα ΕΣΠΑ, προγράμματα διασυνοριακά κα.
Κι όμως, αν και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου δείχνουν να απορρόφησαν όλα αυτά τα εκατομμύρια, στο μέτρο του δυνατού, 30 χρόνια μετά συνεχίζουμε ακόμη να βαδίζουμε πάνω στην ίδια πεπατημένη, εκείνη της αλόγιστης ζήτησης επιπλεόν πιστώσεων, νέων πιστώσεων για να ολοκληρώσουμε πλήθος βασικών υποδομών που ακόμη υπολοίπονται στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία.
Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ομήρειο και που παρουσιάστηκαν οι άξονες για την διεκδίκηση νέων έργων από την Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, το σκηνικό, οι ομιλίες, οι προτάσεις, οι διεκδικήσεις, σχεδόν τα πάντα έμοιαζαν εξίσου ίδια με πριν 30 χρόνια. Τότε ζητούσαμε δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία, λιμάνια, αεροδρόμια. Ε και;
Τα ίδια ακριβώς ζητάμε και τώρα…
Τι συμβαίνει όμως που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει και όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε για τα ίδια και τα ίδια;

Κοντόφθαλμες πολιτικές, πρόχειρα σχέδια

Η αδυναμία έγκειται, όπως εξηγεί στον “π” ένας εκ των ομιλητών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στο πολιτικό προσωπικό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. “Να είσαι βέβαιως ότι και μετά από 100 σεμινάρια τα ίδια θα λένε εδώ μέσα. Δεν φταίει η Ευρώπη που έχει δώσει ένα κάρο χρήματα, φταίει η στρεβλή λογική που θέλει τις ευρωπαϊκές πιστώσεις να κατακερματίζονται σε ανούσια πράγματα που δεν έχουν να προσθέσουν κανένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό και θέσεις εργασίας”, εξηγεί.
Μήπως δεν είναι έτσι ή μήπως δεν φταίμε μόνο εμείς;
Γύρω από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια έχει στηθεί ένας θίασος. Όχι ηθοποιών, αλλά επαγγελματιών. Από πολιτικούς που αρέσκονται στο να περιφέρουν την αναπτυξιακή τους διάθεση, μέχρι τεχνοκρατών που αδυνατούν να μπουν στην ουσία και χάνονται στη μετάφραση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι θεσμοί και τα όργανά της είναι απόλυτα ξεκάθαρη σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, ρόλων και προτάσεων, που όμως στην τελική τους χρήση κονιορτοποιούνται ανάλογα με το πως συμφέρει τον κάθε έναν.
Έτσι φθάνουμε σε σημείο ακόμη και οι μετέχοντες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, αυτό συνέβη και την Παρασκευή, να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στα όσα καλούνται να ακούσουν. Απαξιώνουν μόνοι τους δηλαδή τα όσα μπορεί να τους προσφέρει ο διάλογος σε ένα συνέδριο που γίνεται για τους ίδιους.

Υπάρχει δρόμος...

Η παρουσία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Παρασκευής του Θαν. Σκόρδα, υφυπουργού Ανάπτυξης και υπεύθυνου για την λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου, εντάχθηκε σε μια guest star συμμετοχή της κυβέρνησης από εκείνες που περισσότερο γίνονται γιατί πρέπει να γίνουν παρά έχουν να προσφέρουν. Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στις αγωνιώδης προσπάθειες της κυβέρνησης να τιθασέυσει τους αμείλικτους αριθμούς της ύφεσης, ενώ τόνισε ότι η επιτυχία στην απορρόφηση των νέων πιστώσεων του 2014-2020 θα συνοδευτούν από μια σειρά σε αλλαγές στους νόμους που σήμερα δείχνουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη. “Να πούμε αλήθειες”, υποστήριξε. “Στη χώρα μας δεν έλλειψαν τα χρήματα από την Ευρώπη. Εκατομμύρια ήρθαν. Έλλειψε όμως ο σχεδιασμός, οι παραγωγικές επενδύσεις και η στρατηγική. Τα χρήματα πήγαν σε έργα που ενίσχυσαν την κατανάλωση και μόνο”. Προφανώς και στον τόπο που εκλέγεται ο κ. Σκορδάς τα ίδια θα έγιναν… “Στην Περιφέρειά σας εκτελούνται 382 έργα με 1475 ενισχύσεις. Οι πληρωμές υπερβαίνουν τα 375.000.000 ευρώ. Ο πιο ύπουλος κίνδυνος είναι να επαναπαυθούμε, αντίθετα, χρειάζεται πλήρη εγρήγορση”, κατέληξε στην ομιλία του.

“Λογοδοσία και θέσεις εργασίας”

Αν κάτι θα πρέπει να μείνει στους μετέχοντες στο Αναπτυξαικό Συνέδριο είναι οι δυο κουβέντες του Παν. Πανταζάτου και του Γ. Πλακωτάρη. Ο πρώτος είναι στέλεχος της DG Regio της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δεύτερος είναι ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, το “μάτι” δηλαδή όλων των έργων που εκτελούνται και των πιστώσεων που απορροφούνται στα έργα. “Αν κάτι θα πρέπει να αξιολογήσουμε απόλυτα σοβαρά και αυτό δεν το έχουν λα΄βει σοβαρά υπόψιν τους οι φορείς, είναι ότι τα έργα του ΕΣΠΑ και τα έργα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου απαιτούν λογοδοσία εκείνων που τα επέλεξαν και τα εκτέλεσαν. Πρέπει δηλαδή σε κάθε έργο να εξηγούν στην κοινωνία και στους πολίτες τι έκαναν, πως το έκαναν, γιατί το έκαναν. Αυτό δεν συμβαίνει και είναι εις γνώσην της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, τόνισε ο κ. Πανταζάτος συμπληρώνοντας σε αφοπλιστικό τόνο ότι τα έργα που επιλέγονται πρέπει να εξασφαλίζουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. “Δεν ξέρω πόσα από αυτά που έγιναν προκάλεσαν θέσεις εργασίας. Ομως συνηθίζεται να μην λαμβάνεται υπόψη αυτός ο παράγοντας, γεγονός που μαρκοπρόθεσμα προκαλεί απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού από τις περιφέρειες. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει τώρα και στο Βόρειο Αιγαίο. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήθούν πολλά”, υποσγράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Πλακωτάρης, παρουσίασε τις προτεραιότητες που θα μπουν από την Περιφέρεια, εστιάζωντας αφενώς στο ότι ο πληθυσμός των νησιών έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, αφετέρου ανακοινώνοντας το τέλος των μεγάλων έργων υποδομής που δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον, αντίθετα, προτεραιότητα θα έργουν τεχνολογικά έργα, εξειδικευμένα έργα. Ήταν δε τόσο γλαφυρά τα όσα είπε που πραγματικά αξίζει να αναλυθούν τις επόμενες ημέρες από τις σελίδες του “π”.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ