19.6.2019 18:22

Υποβαθμίζουν τη Δικαιοσύνη μεταθέτοντας όλους τους δικαστές εκτός Χίου

Σε αποχή διαρκείας από το πρωί της Πέμπτης οι Χιώτες Δικηγόροι με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου

Αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της Δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο, βρίσκεται η χιακή κοινωνία μετά την απόφαση μετάθεσης όλων των δικαστών εκτός νησιού και της αντικατάστασής τους από νέους δικαστές που τώρα βγαίνουν από την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί έντονη ανησυχία για το επίπεδο απονομής Δικαιοσύνης στο νησί, με τους Χιώτες δικηγόρους να αντιδρούν έντονα, ξεκινώντας από το πρωί της Πέμπτης αποχή διαρκείας ως πρώτο μέτρο ενάντια σε μία απόφαση που θα δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και θα κλονίσει την μέχρι σήμερα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και των δικαστών που υπηρετούσαν διαχρονικά στο νησί.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται και οι... αμετακίνητοι 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π», όλοι οι Δικαστές που υπηρετούν σήμερα στο νησί μετατίθενται εκτός Χίου και αντικαθίστανται από 4 παρέδρους, δηλαδή πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες που θα είναι σε δόκιμο στάδιο και θα έχουν προϋπηρεσία όχι ημέρες αλλά ελάχιστες ώρες πάνω στην έδρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο Πρωτοδικείο Χίου

Εκτός Χίου και συγκεκριμένα στην Αθήνα μετατίθεται η μέχρι σήμερα Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου Μαρία Τομπάζη, στη θέση της οποίας τοποθετείται ο έμπειρος και με ιδιαίτερα σεβαστός στον χώρο της Δικαιοσύνης Πρωτοδίκης Ευστάθιος Μερκούρης ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Επιπλέον ο Πρωτοδίκης Κώστας Αμπλιανίτης μετατίθεται στη Ροδόπη, η Αγγελική Γκουτζίκα στην Ξάνθη, ο Τιμόθεος Κοντοχρήστος στην Καλαμάτα και η Εμμανουέλα- Φωτεινή Κουρσοβίτη στην Χαλκίδα.

Με βάση την επετηρίδα από τη θέση των παρέδρων του Πρωτοδικείου, τοποθετούνται ως Πρωτοδίκες στο Πρωτοδικείο Χίου οι Άννα Τσαντρούκη, Θεοδώρα Τραχανά, Ναταλία Σαμολη και Σωτηρία Φραγκάκη.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου

Η μοναδική αμετακίνητη από τη θέση της, όπως όλα δείχνουν, είναι η μέχρι σήμερα Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, πρόσωπο με πλούσια δράση ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας ανήλικων προσφυγόπουλων από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Ο μέχρι σήμερα αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Αθανάσιος Γεωργάκης μετατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης και τη θέση του καταλαμβάνει η μέχρι σήμερα εισαγγελική πάρεδρος και νεοπροαχθείσα σε θέση αντιεισαγγελέα Αθηνά Πιτσουλάκη.

Στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου

Παράλληλα στη θέση του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Κουκούτσης και στη θέση του Αντιεισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου τοποθετείται η πρώην Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Εμμανουέλα Κεσιατζή, πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό με σημαντική συνεισφορά στη Χίο, σε κρίσιμες μάλιστα περιόδους.

Τη θέση του Προέδρου Εφετών Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνει η νεοπροαχθείσα Ελένη Πολυχρόνου.

Σε αποχή διαρκείας οι Δικηγόροι

Μπροστά στο ενδεχόμενο της συνολικής υποβάθμισης της Δικαιοσύνης στη Χίο, ο Δικηγορικός Σύλλογος του νησιού ξεκινά από το πρωί της Πέμπτης δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας τον ορισμό έμπειρων δικαστών οι οποίοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δίκες που χρειάζονται ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση.

«Το πρόβλημα δεν αφορά τα πρόσωπα. Έχει να κάνει με τη συνολική απονομή Δικαιοσύνης στο νησί, η οποία θα απονέμεται από Δικαστές που δεν θα έχουν καμία πείρα. Ας σκεφτούμε τη σύνθεση ενός Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που θα αποτελείται από παρέδρους που θα έχουν ως εμπειρία μερικές ώρες πάνω στην έδρα. Μία έδρα στην οποία ο μόνος έμπειρος θα είναι ο Εισαγγελέας», ανέφεραν δικηγόροι στον «π».

Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και το Ειρηνοδικείο Χίου, αφού θα έρθουν δόκιμοι Ειρηνοδίκες στο νησί. «Ποιος θα εκδικάσει τις εφέσεις του Ειρηνοδικείου; Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εφέσεις δικάζονται από Ειρηνοδίκες που έχουν κατ ελάχιστο 5 χρόνια προϋπηρεσίας. Άρα αυτό το οποίο πιθανά να γίνει είναι, είτε να βγάζουν αποφάσεις που θα καταλήγουν στο ότι οι ίδιοι είναι αναρμόδιοι επί της απόφασης, είτε να βγάζουν αποφάσεις που θα μπορούν στη συνέχεια να αναιρεθούν εύκολα. Όμως οι πολίτες της Χίου δεν οφείλουν σε τίποτα να περιμένουν μία δικαίωση ή μία καταδίκη που θα εκκρεμεί επί σειρά μηνών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζουν οι Δικηγόροι και προσθέτουν: «Αυτοί οι Δικαστές θα ορκιστούν πιθανότερα στη Χίο. Αντιλαμβάνεστε ότι το επίπεδο παλαιότητας του καθενός εκτός από τον βαθμό στη σχολή τους θα είναι ακόμα και στην ώρα της ορκωμοσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους». 

«Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Δικηγορικός Σύλλογος ξεκίνησε κινητοποιήσεις διαρκείας με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προκειμένου να προστατευθεί η μέχρι σήμερα ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης στο νησί και να μην διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς, μία σχέση που έχει χτιστεί μέσα από αμοιβαίο σεβασμό παρά τα εμπόδια και τις καθημερινές δυσκολίες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», κατέληξαν.


Σημείωση Συντάκτη: Τα ονόματα των Δικαστών, Εισαγγελέων και Αντιεισαγγελέων αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου http://www.areiospagos.gr/

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ