17.6.2015 14:24

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: "Ακατάλληλο και υπερπλήρες το Μερσινίδι"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την έντονη ανησυχία της για τον χώρο φιλοξενίας μεταναστών στο Μερσινίδι, διατυπώνει μέσα από έκθεσή της για το μεταναστευτικό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι αριθμοί

Όπως σημειώνει ο η Υ.Α. από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία με τη Χίο να είναι στη δεύτερη θέση μετά τη Λέσβο, έχοντας δεχθεί από την αρχή του έτους 9.400 μετανάστες.

Τα κύρια νησιά που δέχονται τους νεοεισερχόμενους είναι η Λέσβος (περίπου 21.600 αφίξεις), η Χίος (9.400), η Κως (8.900), η Λέρος (3.900) και η Σάμος (3.500).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες θα καθιστούν το θαλάσσιο πέρασμα από την τουρκική ενδοχώρα λιγότερο επικίνδυνο.

Ακατάλληλο το Μερσινίδι

Σε ότι αφορά στο νησί μας η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι το Μερσινίδι εξακολουθεί να είναι υπερπλήρες και στεγάζει τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τη μέγιστη επίσημη χωρητικότητά του για 98 άτομα.

«Επιπλέον, περίπου 400 άτομα στεγάζονται σε σκηνές σε έναν χώρο δίπλα στο κέντρο ταυτοποίησης. Οι σκηνές που έχουν στηθεί από την τοπική δημοτική αρχή επρόκειτο να στεγάσουν 100 άτομα. Οι συνθήκες εντός αλλά και εκτός του κέντρου ταυτοποίησης είναι ανεπαρκείς. Η Υ.Α., οι MdM, η ΜΕΤΑδραση και ντόπιοι εθελοντές διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης κυρίως στα πιο ευάλωτα άτομα. Η Υ.Α. παρέχει ενημέρωση και στους δύο χώρους και βοηθάει τις αρχές στην ταυτοποίηση των ευάλωτων ατόμων», αναφέρει στην έκθεσή της η Υ.Α.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ