16.2.2016 12:53

Τσάντες από χαρτί

Η Μ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ

Τα περιοδικά και οι εφημερίδες πλέον δεν πάνε μόνο στην ανακύκλωση, αλλά γίνονται τσάντες. Πολύ υπομονή, σε συνδυασμό με αχαλίνωτη φαντασία και μπόλικο μεράκι. αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη μετατροπή χαρτιού, ή οποιουδήποτε περιτυλίγματος σε ευφάνταστες μοντέρνες τσάντες και τσαντάκια για όλες τις ώρες.

Η Μαρία Κουτσουράδη- Κοκολάκη δεν έχει απλά τις εφημερίδες για να ενημερώνεται. Αμέσως μετά τις αξιοποιεί, τις ανακυκλώνει με ένα τρόπο δημιουργικό και μοντέρνο, μετατρέποντας τες σε γυναικείες τσάντες, μικρές και μεγάλες.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια όταν μυήθηκε σε αυτήν την τεχνική που αναζητώντας τη βιβλιογραφία βρήκαμε τις ρίζες της στους Μάγιας και στο Μεξικό. Το χαρτί διπλώνεται πλαστικοποιείται γίνεται λωρίδες και πλέκεται με τέτοιο τρόπο που αποκτά το σχήμα της τσάντας που η δημιουργός έχει επιλέξει.

Το Μεξικό

Η ιστορία αυτής της τεχνικής πάει τόσο πίσω όσο οι Μάγιας. Για κάποιο λόγο πάντως φαίνεται ότι οι ρίζες του συγκεκριμένου τρόπου «πλεξίματος» με χαρτί βρίσκονται στο Μεξικό. Εκεί βρέθηκαν οι πρώτες γυναίκες που φτιάχνουν αυτά τα τσαντάκια. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για απασχόληση όσων βρίσκονταν στις Μεξικάνικες φυλακές. Όπως και να έχει, η τεχνική αυτή έχει σήμερα πολλούς φίλους και υπάρχουν και αρκετές οργανώσεις που βοηθούν ομάδες γυναικών στο Μεξικό που κατασκευάζουν αυτές τις τσάντες και τις διαθέτουν προς πώληση για να ζουν από τα έσοδα.

 

 

Εν αρχή είναι ο πειραματισμός

Όλα ξεκίνησαν για τη Μαρία σαν ένα χόμπι. Το είδε, της άρεσε, προβληματίστηκε μέχρι αν καταφέρει να φτιάξει την πρώτη τσάντα της κι από κει και μετά όπως λέμε "κόλλησε". Δωράκια για γνωστούς και φίλους, διαφορετικά χαρτιά και τεχνικές και σιγά- σιγά, της ανοίχτηκε ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο ακόμη της αρέσει να ανακαλύπτει πράγματα και να πειραματίζεται. Τελευταία έφτιαξε μια τσάντα με χαρτιά από τις ζωγραφιές της κόρης της στ Νηπιαγωγείο για την οποία είναι πολύ περήφανη. Όπως άλλωστε λέει η ίδια  για τη δουλειά της  " Οι τσάντες μου από την αρχή τους ως απλό χαρτί μέχρι και το τελικό τους αποτέλεσμα ως τσάντα πια, είναι 100 % χειροποίητο... Αυτό σημαίνει ότι 2 τσάντες οι οποίες μπορεί να φαίνονται ίδιες πότε δεν θα είναι ίδιες. Σίγουρα θα έχουν κάποιες διαφορές ίσως στο χρώμα τους γιατί και αυτό το φτιάχνω εγώ. .. Το κάθε χειροποίητο όσο και να μοιάζει με ένα άλλο είναι μοναδικό και ξεχωριστό".

 

Η τεχνική

Πώς γίνεται μία τσάντα από περιοδικό ή εφημερίδα; Αρχικά γίνεται η πρώτη επιλογή του χαρτιού, σε σχέδιο και σε χρώμα, η Μαρία πολλές φορές βάφει το χαρτί με χρώματα τα οποία η ίδια αναμιγνύει και έπειτα κόβει τα χαρτιά σε συγκεκριμένο μέγεθος. Το κάθε κομμάτι πλαστικοποιείται ώστε οι τσάντες να είναι αδιάβροχες και ανθεκτικές. Τα κομμάτια χαρτιού διπλώνονται και στη συνέχεια πλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο χάρτινες λωρίδες. Τέλος οι λωρίδες ράβονται μεταξύ τους και αμέσως μετά προσθέτονται τα επιπρόσθετα τμήματα όπως φερμουάρ, διάφορα δέρματα, κουμπιά κλπ.

 Μια τσάντα μπορεί να πάρει ακόμη και έξι μέρες για αν κατασκευαστεί. Όσο κι αν ακούγεται εύκολη η διαδικασία χρειάζεται επιμονή, υπομονή και βέβαια ταλέντο και δεξιότητες. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τη δουλειά της Μαρίας στο Facebook χειροποίητες τσάντες Μαρία (https://www.facebook.com/profile.php?id=100006098029432&fref=ts)

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ