4.7.2012 11:40

Τουρίστες από… σπόντα

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΚ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 
Ο εγχώριος τουρισμός και δη ο εκδρομικός αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή για το 2012, σε μια περίοδο όπου ο κάθε επισκέπτης και γκρουπ εκδρομέων στο νησί, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την παραπέουσα τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού.
Το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας και κατ’ επέκταση η κατάργηση των εκδρομικών προγραμμάτων τόσο σε γκρουπ όσο και μεμονωμένα, έφεραν τεράστιο πλήγμα στον εγχώριο τουρισμό με την πτώση να καταγράφεται σε ποσοστά 25-30%.
 
Δεν άρχισε το καλοκαίρι
 
Μόλις ένα γκρουπ από την Β. Ελλάδα «φιλοξενεί» τις πρώτες μέρες του Ιούλη στο νησί το γνωστό πρακτορείο Kanaris Tours, ενώ όσοι έχουν ήδη επισκεφτεί τη Χίο μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, υποστηρίζει ο Κ. Μπολάς.
«Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν νεκροί μήνες. Τώρα κάτι πάει να γίνει τώρα, αλλά έχουμε Ιούλιο με επίπεδο τουριστικής κίνησης Μαϊου. Το καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» λέει χαρακτηριστικά.
 
Ούτε οι Βορειοελλαδίτες
Τα προηγούμενα χρόνια οι βορειοελλαδίτες έδιναν το «φιλί της ζωής» στη μόνιμα μειωμένη τουριστική κίνηση του νησιού μας.       Τα δρομολόγια των πλοίων σε συνδυασμό και με τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια της Astra είχαν μετατρέψει τη Χίο σε αγαπημένο προορισμό για επισκέπτες από τη Β. Ελλάδα είτε με τα ΚΑΠΗ, την Εργατική Εστία είτε ακόμη και μεμονωμένα.
Φέτος η οικονομική κρίση, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων με την Astra και η αντίστοιχη μείωση των δρομολογίων των πλοίων,  η κατάργηση του ΟΕΚ κ.λπ. δημιουργούν ένα κοκτέιλ που ως αποτέλεσμα έχει την κατακόρυφη πτώση του εκδρομικού τουρισμού στο νησί μας. «Είναι μεγάλη απώλεια η κατάργηση των εκδρομών κοινωνικού τουρισμού. Έρχονταν στο νησί μας συνταξιούχοι, μισθωτοί με τα δελτία, σε λογικότερες τιμές με την ΑSTRA και γενικότερα υπήρχε κίνηση. Τώρα γενικά ότι έρχεται στο νησί μας, έρχεται είτε, γιατί έχει προσκληθεί από άλλους συλλόγους, είτε ως φιλοξενούμενοι, είτε έχουν συγγενή φαντάρο ή φοιτητή. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχα ένα γκρουπ από την Ορεστιάδα που διοργάνωνε εκδρομές επί τριάντα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μόλις τώρα, αυτό το καλοκαίρι μετά από τριάντα χρόνια ήρθε στη Χίο. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνουμε σε τι σειρά είμαστε», κατέληξε ο ίσιος και ε το τελευταίο παράδειγμα του τα είπε όλα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ