11.10.2016 11:58

Του κατάσχουν το σπίτι για 45.000 ευρώ οφειλές στην Εφορία

ΧΙΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΙ ΕΛΑΒΕ... ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε το: "Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη". Αυτό πλέον προφανώς δεν ισχύει, όπως δεν ίσχυσαν ή ξεχάστηκαν πολλά άλλα. Το Δημόσιο προχωρά με ρυθμούς ταχύτατους, που μόνο δημόσιο δεν θυμίζουν επιδεικνύοντας υπέρμετρο ζήλο, σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας ακόμη και για μικροποσά. Τα σπίτι, η πρώτη κατοικία,  Χιώτη οφειλέτη στην εφορία βγαίνει στο σφυρί, κατάσχεται,  με εντολή από το Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας της Μυτιλήνης.

 

Απάντησαν με κατάσχεση

Ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας είναι άνεργος μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις οφειλές του στην εφορία που φτάνουν τις 45.000 ευρώ, ζήτησε να λάβει από την παραπάνω υπηρεσία τη σχετική βεβαίωση με τις εκκρεμότητες και τα ποσά που όφειλε,  ώστε να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Αντί της ικανοποίησης του αιτήματος του, τρεις μέρες μετά έλαβε από την εφορία το κατασχετήριο ως απάντηση.

"Είναι εντελώς παράλογο όλο αυτό που γίνεται. Αφενός δεν εξετάζεται ξεχωριστά η κάθε περίπτωση και αφετέρου ο συγκεκριμένος οφειλέτης, είχε ήδη εκδηλώσει την πρόθεση του να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του, είχε δηλώσει αδυναμία γι αυτό και προσπάθησε να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη", αναφέρει άτομο του περιβάλλοντος του.

Στο βωμό των... εισπράξεων

Το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά. Η ισχύουσα νομοθεσία (ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) επιτρέπει, βεβαίως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για πολύ μικρά χρέη προς το Δημόσιο, καθώς προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ! Κι είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο από το Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας Μυτιλήνης, δίνονται τέτοιες εντολές, ξεπερνώντας κάθε αυστηρότητα.

Στο βωμό της αύξησης των εσόδων και παραβλέποντας το αίτημα για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη, άνεργος με προβλήματα υγείας χωρίς άλλο εισόδημα απειλείται με την οικογένεια του να βρεθεί στον δρόμο!

Κατάθεση ανακοπής

Μοναδική ελπίδα για τον άνεργο, μήπως και σώσει το σπίτι του είναι η κατάθεση ανακοπής της συγκεκριμένης απόφασης την οποία χαρακτηρίζει ως καταχραστική πρακτική του δημοσίου με δεδομένο ότι έχει ήδη κατατεθεί και δεν έχει αποσταλεί ως σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία, η βεβαίωση από τη Δ.Ο.Υ. σχετικά με το ύψος των οφειλών. "Ζητήσαμε ένα έγγραφο στο οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα βεβαιώνει ότι του οφείλουμε αυτά τα χρήματα. Αυτή η βεβαίωση ήταν απαραίτητη για την υπαγωγή μας στον Νόμο Κατσέλη" σημειώνεται από το περιβάλλον του συμπολίτη μας.

Και οι κατασχέσεις καλά κρατούν

Καθημερινό δε φαινόμενο αποτελούν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή δεσμεύσεις χρηματικών ποσών  για οφειλές στην εφορία σε βαθμό και συχνότητα τέτοια που απειλούν τη βιωσιμότητα ολόκληρων επιχειρήσεων και οδηγούν σε αδιέξοδο τους πολίτες. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και στους γύρω από το Ειρηνοδικείο χώρους, υποστηρίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο  με τις πρώτες περιπτώσεις κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, να χτυπούν την πόρτα και του Ειρηνοδικείου της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ