2.6.2014 15:39

Του δημοσίου τα παράλογα…

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ!

Στο Ελληνικό δημόσιο δεδομένα είναι μόνο αυτά που πληρώνεις. Όταν καλείται να σε πληρώσει ή αποζημιώσει το κράτος τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμα χειρότερα είναι όταν οι υπηρεσίες ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους νόμους. Ο ευσυνείδητος υπάλληλος προσπαθεί να εξυπηρετεί τον κόσμο ερμηνεύοντας παραγωγικά μια διάταξη και ο υπηρεσιακός  ευθυνόφοβος παράγοντα,ς αφήνει ακάλυπτο τον αδύναμο κρίκο για να  καλύπτει τον εαυτό του πίσω από την ασπίδα της ερμηνείας του νόμου,  για να έχει το κεφάλι του προφυλαμένο από υπηρεσιακά προβλήματα.

I.K.A – E.O.Π.Y.Y
Δύο κόσμοι αντίθετοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Παρά το ότι και οι δύο υπηρεσίες καλύπτονται από τους ίδιους νόμους, διατάξεις και εγκυκλίους, το ΙΚΑ δεν καταβάλλει στους ασφαλισμένους την δαπάνη των παρακλινικών (μικροβιολογικών, αιματολογικών) εξετάσεων που κάνουν σε ιδιώτες μικροβιολόγους με απόφαση της ίδιας της υπηρεσίας, με παρακράτηση - τη γνωστή συμμετοχή) - του 15%. Αντίθετα οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ απολαμβάνουν την επιστροφή του 85% των τιμολογίων που καταθέτουν. Οι δύο υπηρεσίες καλύπτονται από την ίδια εγκύκλιο του 2012 με αρ. απόφασης 519/51/1-8-2012 η οποία έχει δημοσιευθεί και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ:Β4Γ5ΟΞ75-ΞΕΝ, αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τα παρακάτω, με τίτλο θέματος “Αναστολή εκτέλεσης παρακλινικών εξετάσεων”:
«…. Το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ(σ.σ: στον οποίο ανήκε και το ΙΚΑ), με αίσθημα ευθύνης έναντι των ασφαλισμένων του αποφάσισε την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφαλισμένους με παρακράτηση 15%” εφόσον ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος Εργαστηριακών Ιατρών έχει ενημερώσει εγγράφως τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σχετικά με την αναστολή παροχής ιατρικών υπηρεσιών».

Δεν απαντά
Η κεντρική διοίκηση του σημερινού Π.Ε.Δ.Υ μάλλον εντέχνως δεν απαντά στα δεκάδες διευκρινιστικά ερωτήματα για την ισχύ και ερμηνεία της εγκυκλίου. Από αυτό το σημείο αρχίζει η διαφορετική στάση των υπηρεσιών και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ δεν επιστρέφει στους ασφαλισμένους του τα ποσά που πρέπει επειδή η τοπική διεύθυνση θεωρεί ότι το έγγραφο της 30/8/2012 καλύπτει μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ, στον οποίο απευθυνόταν με την πρώην ενιαία του μορφή. Αντίθετα, ο τοπικός Ε.Ο.Π.Υ.Υ καταβάλλει τη διαφορά θεωρώντας ότι καλύπτεται από την υπάρχουσα απόφαση.
Όλο αυτό το πλέγμα αναγκάζει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά της υπηρεσίας, την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται και την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που αναγκάζονται να υπομένουν.
Αντίθετα, η τοπική διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ γίνεται ασπίδα στους ασφαλισμένους της, πληρώνει κανονικά και εξυπηρετεί τον κόσμο της με τον καλύτερο τρόπο.
«Δεν θεωρώ ότι παρανομώ, υπάρχει κάτι στο οποίο μπορώ να στηριχτώ αν μου ζητήσουν ευθύνες», τονίζει η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ Χίου Αργυρώ Φλάμου.
«Πληρώνω με βάση αυτή την εγκύκλιο. Εμείς και το ΙΚΑ έχουμε απευθύνει διευκρινιστικά ερωτήματα στο υπουργείο Υγείας και του Π.Ε.Δ.Ι, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση» προσθέτει.
Το θέμα επιβεβαιώνεται και από το ΙΚΑ, οι αρμόδιοι της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι τα χέρια τους είναι δεμένα, τονίζουν ότι βρίσκονται σε δυσάρεστη αλλά  δεν θέλουν να  διακινδυνέψουν κάποιο καταλογισμό οικονομικών ή και ποινικών ευθυνών ανά πάσα στιγμή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ