12.6.2014 15:49

Τόσο απλό, τόσο ακίνδυνο…

• Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί χάθηκε τόσο πολύτιμος χρόνος μέχρι σήμερα. Η προσωπική επιμονή του Νίκου Μαρτάκη να στηθεί και να λειτουργήσει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Καρδάμυλα εκθέτει τη λογική του πολιτικού κόστους αλλά και τις απελπιστικά αργές διαδικασίες που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα για το θέμα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ένα χρόνο πριν, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτανε η πρόταση για κατασκευή Σ.Μ.Α. στην περιοχή του Κοφινά, το σύνολο της δημοτικής αρχής άδειαζε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, στη θέα και μόνο ορισμένων κατοίκων της περιοχής που αντιδρούσαν.

Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Σταθμός των Καρδαμύλων, στην περιοχή Χωριδάκια, σε απόσταση λίγων μέτρων από τις εγκαταστάσεις του «Νηρέα», δίνει την απάντηση του σε όσους επέλεξαν άδικα να φορτώνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με υψηλά κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων. Και μάλιστα με πολύ περιορισμένο κόστος, που δύσκολα θα υπερβεί τις 15.000 ευρώ.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ του «π» καταγράφει μια εικόνα σχεδόν ειδυλλιακή. Μια μεγάλη χοάνη επιτρέπει στα απορριμματοφόρα να αδειάζουν τα σκουπίδια στο press container σε ένα χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, απόλυτα περιφραγμένο, χωρίς καμία απολύτως οσμή σε απόσταση αναπνοής. Ο εξοπλισμός, τοποθετημένος σε μια τσιμεντένια βάση, σε τίποτα δεν θυμίζει χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα πάντα πεντακάθαρα και φυσικά καμία απολύτως αντίδραση από τον γειτνιάζοντα «Νηρέα».

Το όφελος

Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων συμπιέζει κατά πολύ το κοστολόγιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Το δημοτικό απορριμματοφόρο των Καρδαμύλων έπρεπε να διανύσει την απόσταση Καρδάμυλα – Αρμόλια, για να μεταφέρει τα σκουπίδια μία ή και δυο φορές την ημέρα! Υψηλά κόστη σε καύσιμα, πολλές περισσότερες αναγκαίες εργατοώρες.

Σήμερα πετά στο press container τα απορρίμματα και είναι αναγκαία η διεξαγωγή του δρομολογίου μόλις μια φορά την εβδομάδα!

Τι εμποδίζει;

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτάκη είναι επείγουσα ανάγκη η λειτουργία ενός αντίστοιχου χώρου στη Βολισσό και στις παρυφές της πόλης της Χίου. «Αν οι διαδικασίες τρέξουν, όπως πιέζω εδώ και καιρό, θα λυθούν τα χέρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Δεν είναι δυνατόν να σπαταλούμε χρόνο και χρήμα», τονίζει.

Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι η λειτουργία του ΣΜΑ στα Καρδάμυλα είναι και η καλύτερη δυνατή απόδειξη ότι δεν υφίσταται πολιτικό κόστος. «Διακόπηκε η κατασκευή του στον Κοφινά, για να ικανοποιηθούν οι χωρίς λόγο διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι. Σήμερα αποδεικνύεται ότι κακώς ξεσηκώθηκαν τότε», συμπληρώνει.

Προτεραιότητα

Σε περιβάλλον πολύ στενό οικονομικά είναι αδιανόητο να μην προηγούνται ενέργειες εξοικονόμησης πόρων. Μέχρι το Σεπτέμβριο απερχόμενη και μελλοντική δημοτική αρχή επιβάλλεται να δώσουν προτεραιότητα στο θέμα και να κυνηγήσουν την κατασκευή άλλων δύο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ