26.3.2014 11:33

Θυμήθηκαν πάλι τις νησιωτικές στρατηγικές...

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΌΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ... ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η κεντρική εξουσία στην προσπάθειά της να στείλει μήνυμα στους νησιώτες ότι υπάρχει και για αυτούς... μέριμνα. Μετά από αρκετές προσπάθειες, το υπουργείο Ναυτιλίας ενεργοποιεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που υποστηρίζεται ότι θα χαράσσει στρατηγικές για τα νησιά. Ωστόσο δεν χρειάζονταν άλλο ένα... Συμβούλιο για να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα με τις γνωστές καταλήξεις, παρά μόνο η απλή εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας όπως έχει περαστεί στο Σύνταγμα. Όλα τα άλλα... για απλή κατανάλωση.
Τι είναι το Συμβούλιο
Το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και την εποπτεία του Πρωθυπουργού συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής θα γνωμοδοτεί κυρίως για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, ενώ παράλληλα θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί νησιωτικές πολιτικές.
Σύμφωνα με το υπουργείο στο νέο όργανο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από υπουργεία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών συλλόγων που η δράση τους σχετίζεται με πολιτικές νησιωτικότητας.
Στόχος της απόφασης του υπουργού, όπως αναφέρεται, είναι η βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων δρώντων για την παραγωγή πολιτικών που θα προάγουν τη νησιωτικότητα της χώρας.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Το «σχήμα» του συμβουλίου, όπως τουλάχιστον σχεδιάζεται από το Υπουργείο είναι πολυμελές και ίσως αυτή ακριβώς η σύνθεση του να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την αποτελεσματικότητα του.
Ως πρόεδρος συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και ως μέλη o Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι Γενικοί Γραμματείς, οι οποίοι θα οριστούν ανά ένας, από τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.
Παράλληλα, θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, πέντε εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που προέρχονται από κάθε Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων και ένας εκπρόσωπος των υπολοίπων νησιωτικών δήμων της χώρας.
Συγχρόνως, πέντε εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, θα έχουν θέση στο Συμβούλιο, από τους οποίους οι τέσσερις θα προέρχονται από τα αντίστοιχα Επιμελητήρια των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων και ένας από τα επιμελητήρια των Νομών που έχουν νησιά.
Επιπλέον, στο συμβούλιο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Επισημαίνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι για τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής τα μέλη δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε αποζημίωση, ενώ το όργανο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές κατ΄ έτος.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ