13.1.2014 13:00

Θυμήσου να ζήσεις

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ. ΣΥΡΑΚΗ

«Το ένα παιδί μιας μάνας είναι διαφορετικό από το άλλο. Έτσι και εμένα,  το δεύτερο βιβλίο μου, το "Θυμήσου να ζήσεις" είναι διαφορετικό από το πρώτο που όλοι αγάπησαν, το "Κλεμμένος χρόνος"», εκμυστηρεύεται η συγγραφέας Ελένη Συράκη.
Η Ελ. Συράκη γεννήθηκε κι έζησε τα εφηβικά της χρόνια στην Καλλιμασιά. Στη συνέχεια οι σπουδές της την οδήγησαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία, παντρεύτηκε κι έζησε μεγάλο μέρος της ζωής. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σε Χίο και Αλεξανδρούπολη κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να τη συναντήσουμε και να μας συστήσει από πρώτο χέρι το «νέο της παιδί» που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΕΞΗ.
Θυμήσου να ζήσεις
«Και αυτό το βιβλίο αναφέρεται στη Χίο, όπως και το επόμενο που τώρα δουλεύω. Στη Χίο της άρχουσας τάξης, της αριστοκρατίας. των "Σημαντικών". Δεν το κάνω από σωβινισμό. Η θέση της Χίου στην καρδιά μου είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, αλλά η κοινωνία της Χίου είχε μια ιδιαίτερη διαστρωμάτωση που δε συναντούμε αλλού στην Ελλάδα. Πιθανόν στα Επτάνησα, αλλά με πολλές διαφοροποιήσεις. Αιτία το μαστίχι και οι Γενουάτες που κατείχαν τη Χίο για 220 χρόνια», αναφέρει η κ. Συράκη για το βιβλίο της που ξεκινά την εποχή των Γενουατών και φτάνει στη σύγχρονη εποχή. Τέσσερις γενιές, διαφορετικές οικογένειες και πρωταγωνίστριες με κλήση στη μουσική, βιώνουν την εποχή τους, τον έρωτα και  τα εμπόδια σ' αυτόν, αφού λες και τις καταδιώκει η κατάρα να ερωτεύονται εκείνους που... δεν πρέπει.
Η βιβλιοθήκη
Το δεύτερο βιβλίο ξεχωρίζει από το πρώτο γιατί εμπεριέχει πολλά ιστορικά στοιχεία. Η ιστορία των ηρώων του μπερδεύεται με την ιστορία της Χίου από την εποχή των Γενουατών ως σήμερα.
«Πήγα στη Βιβλιοθήκη Κοραή κι εκεί βρέθηκα μπροστά σε ένα ωκεανό γνώσεων και πληροφοριών για την εποχή των Γενουατών, προσπαθώντας να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα για την αριστοκρατία εκείνης της εποχής και για την κουλτούρα του νησιού μας», τονίζει η κ. Συράκη.
Η συγγραφέας φαίνεται να μαγεύτηκε από το συγκεκριμένο χρονικό τμήμα της ιστορίας της Χίου, που, όπως πιστεύει, πρέπει όλοι να το μάθουμε, κι έτσι με βάση πάλι την ίδια εποχή έχει αρχίσει τη συγγραφή τους τρίτου της βιβλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ