6.8.2014 12:35

«Θα ωφελήσει τους παραγωγούς»

Ο Παύλος Βογιατζής υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις των Ενώσεων στην κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για την τοπική οικονομία

Η κατάργηση της αναγκαστικότητας λειτουργεί ξεκάθαρα προς όφελος των παραγωγών, αλλά όχι των Ενώσεων.  Aυτό που υποκίνησε το ενδιαφέρον του βουλευτή Λέσβου Παύλου Βογιατζή για να υποβάλλει την ερώτηση για την κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών, όπως υποστηρίζει απαντώντας σε ερωτήματα του «π», είναι το όφελος που θα προκύψει για τους παραγωγούς και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας. Παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν έχει αναφερθεί ποτέ συγκεκριμένα στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αλλά ασχολήθηκε με την Ένωση της Σάμου για  να μην μετατραπούν οι παραγωγοί του νησιού σε όμηρους της Τράπεζας Πειραιώς εξαιτίας του δανεισμού της Ένωσης από τη συγκεκριμένη Τράπεζα, αν δεν καταργηθεί η αναγκαστικότητα.

ΕΡ: Στην 3η παράγραφο στην τελευταία σελίδα της Ερώτησής σας, αναφέρετε την ανάγκη άρσης της αναγκαστικότητας όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων της ίδιας μορφής με αυτόν της Σάμου. Προφανώς αναφερόσαστε και στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου;

ΑΠ.: «Πρόκειται για το τρίτο ερώτημα που έχω απευθύνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο, όπως έχετε διαβάσει αφορά στην εφαρμογή τόσο των διατάξεων του Ν.4015/2011, όσο και της ΚΥΑ 5833/12-12-2013 με την οποία ενσωματώνονται ουσιαστικά οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί στην εθνική νομοθεσία. Διατάξεις δηλαδή και κανονισμοί που ισχύουν και που θα έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη. Από εκεί και πέρα, προσωπικά δεν έχω ποτέ αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αλλά όσον αφορά στην Ένωση της Σάμου εκείνο που ξέρω και θα ήθελα να προλάβω αν γίνεται με την Ερώτησή μου είναι να μην καταλήξουν οι παραγωγοί του νησιού όμηροι της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην ΑΓΡΟΤΙΚΗ, αν δεν καταργηθεί η αναγκαστικότητα, εξαιτίας του δανεισμού της Ένωσης από τη συγκεκριμένη Τράπεζα. Κίνδυνος υπαρκτός, σοβαρός και κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά ζημιογόνος τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία».

ΕΡ.: Γιατί φέρνετε στο προσκήνιο αυτό το θέμα και δεύτερον γιατί το φέρνετε τώρα;

ΑΠ.: «Κατ’ αρχάς είμαι Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα ασφαλώς επικεντρώνεται στα ενδιαφέροντα της εκλογικής μου περιφέρειας, αλλά σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι πρέπει να περιορίζεται σε ζητήματα αυστηρά τοπικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι είμαι Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά ούτε που φέρνω το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θεωρώ καίριο για την ίδια την οικονομία της χώρας, στο προσκήνιο, αλλά ούτε και που ασχολούμαι με ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ή και άλλων Περιφερειών της χώρας, όπως αποδεικνύεται άλλωστε, και από τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις».

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η πρόταση σας θα ωφελήσει τους παραγωγούς;

ΑΠ.: «Μα το όφελος των ίδιων των παραγωγών και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας μέσω επικερδών συνεργασιών με το εξωτερικό και εξαγωγών είναι αυτό που υποκίνησε ευθύς εξαρχής το ενδιαφέρον μου για τη συγκεκριμένη ερώτηση».

ΕΡ.: Θα την καταθέτατε αν επηρέαζε και τους συνεταιρισμούς της Λέσβου;

ΑΠ.: «Φυσικά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κατάργηση της αναγκαστικότητας λειτουργεί ξεκάθαρα προς όφελος των παραγωγών, αλλά όχι των Ενώσεων. Γι’ αυτό άλλωστε, έχει προκύψει και όλη αυτή η αντίδραση, αλλά και ενδεχομένως η όποια καθυστέρηση έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών προς τη χώρα μας, εξαιτίας της οποίας μάλιστα κινδυνεύουμε να μας επιβληθούν και σημαντικά πρόστιμα, τα οποία, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μόνο εις βάρος των παραγωγών και της οικονομίας μας θα είναι».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ