16.10.2015 9:51

Θα γίνουμε Λέσβος;

53.000 ΗΡΘΑΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΣΕΣΜΕ- ΧΙΟΥ, ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν σε τοπικό επίπεδο οι ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, που καθημερινά καταλήγουν στη Χίο από τον θαλάσσιο δίαυλο μεταξύ του νησιού και του γειτονικού Τσεσμέ.

Οι εκτιμήσεις ότι το πέρας της τουριστικής σεζόν και η «απελευθέρωση» του Τσεσμέ, θα ωθήσει τους δουλέμπορους να χρησιμοποιήσουν την χερσόνησο της Ερυθραίας ως ορμητήριο, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται αφού καθημερινά ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται δραματικά.

«Μέχρι σήμερα οι δουλέμποροι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Τσεσμέ, αφού αποτελούσε το κορυφαίο τουριστικό θέρετρο. Τώρα που η τουριστική σεζόν τελείωσε φαίνεται ότι οι ροές ωθούνται προς τα νότια», εκτιμούν τα στελέχη του Λιμενικού στη Χίο εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι ο αριθμός των μεταναστών αντί να μειώνεται θα παρουσιάσει αύξηση.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που κατέγραψε το Λιμεναρχείο αυτή την εβδομάδα, αφού την Τρίτη αποβιβάστηκαν στη Χίο περί τα 1250 άτομα, την Τετάρτη 720 ενώ την Πέμπτη ο αριθμός ξεπέρασε τα 1300 άτομα.

Επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των μη Σύριων μεταναστών, κυρίως αφγανικής υπηκοότητας που καθημερινά φθάνουν στο νησί μας.

Μία ολόκληρη Χίος

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου ο αριθμός των αφιχθέντων από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ξεπερνά σε τοπικό επίπεδο τους 53.000, ενώ μέχρι τέλος του έτους υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 75.000. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ