18.11.2014 14:19

Θα αντέξει τον ανταγωνισμό ;

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΙΟΥ - ΤΣΕΣΜΕ

Σε μείζον ζήτημα κυρίως για τη βιωσιμότητα των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Χίου – Τσεσμέ, εκτυλίσσεται η καταβολή των τελών ελλιμενισμού στο Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Όπως ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Μ. Μπελέγρης το πρόβλημα ξεκινάει από την έκδοση ενός ΦΕΚ που προβλέπει την παρακράτηση του 5% της αξίας του εισιτηρίου για τα δρομολόγια του εξωτερικού.

«Για να γίνει κατανοητό, το ΦΕΚ τονίζει ότι σε περίπτωση που το δρομολόγιο είναι εσωτερικού τότε το 2,5% για τη γραμμή Χίου – Πειραιά θα αποδίδεται στο Λ.Τ. Χίου, ενώ από τον Πειραιά για τη Χίο το 2,5% θα αποδίδεται στο αντίστοιχο Ταμείο του Πειραιά.

Τα πράγματα διαφοροποιούνται στις γραμμές του εξωτερικού όπου η οδηγία προβλέπει την παρακράτηση του 5% επί της τιμής του εισιτηρίου, καθώς η χιώτικη εταιρία που δραστηριοποιείται στη γραμμή Χίου – Τσεσμέ το αποδίδει, σύμφωνα με το ΦΕΚ, δύο φορές, δηλαδή κι όταν αναχωρεί από τη Χίο και όταν προσεγγίζει το λιμάνι του νησιού.», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης.

Σε δικηγόρο

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ιδιότυπη  κατάσταση που κατά την χιώτικη εταιρία δημιουργεί καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, δημιούργησε τις πρώτες σκέψεις στη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

«Επειδή δεν έχω ούτε τη νομική κατάρτιση αλλά ούτε και την εμπειρία γύρω από αυτό το θέμα, ήδη ορίστηκε δικηγόρος ώστε να ψάξει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Θα πρέπει σύντομα να έχουμε μία σαφή εικόνα για το ποιος πρέπει να πληρώνει και πόσα», κατέληξε ο κ. Μπελέγρης. 

Χωρίς ρεύμα εξαιτίας χρεών

Την ίδια ώρα στη διακοπή παροχής ρεύματος σε μία από τις δύο τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή, προχώρησε το Λιμενικό Ταμείο. Αιτία, η μη καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου της κατανάλωσης ρεύματος επί σειρά μηνών.

«Τα χρέη είχαν ήδη σωρευτεί με αποτέλεσμα να ζητήσουμε την καταβολή των χρημάτων. Ο πράκτορας της εταιρίας μας απάντησε ότι το αίτημα δεν έγινε από την εταιρία αλλά από τον καπετάνιο του πλοίου κι έτσι αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την παροχή ρεύματος μέχρι την πληρωμή ολόκληρου του ποσού», δήλωσε στον «π» ο κ. Μπελέγρης. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ