9.8.2012 10:54

Τέλος και στις κοινωνικές δομές βάζουν οι Δήμοι

- ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΔΑΠ, ΣΧΟΛΕΙΑ, «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», ΚΗΦΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

Κάτω από δραματικές εξαγγελίες αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα η Κεντρική Ένωση των Δήμων Ελλάδος που διαβλέπει οριστικό τέλος στη λειτουργία δομών που αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα των κοινωνιών.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κ. Ασκούνης, η δραματική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνουν σήμερα οι δήμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 70εκ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα ούτε τα μισά από τα χρήματα που απαιτούν τη λειτουργία των μονάδων κοινωνικής υποστήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό τίθεται για την φετινή περίοδο εν αμφιβόλω η λειτουργία μονάδων όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Σχολεία, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης Φτωχών και Αστέγων κ.α. που σήμερα λειτουργούσαν με τις επιχορηγήσεις που λάμβαναν οι Δήμοι.
 
Μισά και μισοκοπημένα
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα είναι μειωμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ (ή και πλέον) σε σχέση με τα περίπου: 133 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Μαρτίου, 150 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Απριλίου, 133 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Μαΐου, 135 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Ιουνίου, 168 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Ιουλίου, και φυσικά έναντι της... αναμενόμενης «έκρηξης» λουκέτων-ΚΑΠ Αυγούστου, ύψους 96 εκατ. ευρώ.
 
Πρώτο πλήγμα οι Παιδικοί Σταθμοί
Όπως αναφέρει η πρώτη συγκεντρωτική ένδειξη των δήμων, από τις 96.151 αιτήσεις που κατατέθηκαν από μητέρες, εκγρίθηκαν μόλις 53.000 για να συμμετάσχουν τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς. Οι δομές για να λειτουργήσουν πανελλαδικά χρειάζονται 250 εκ. ευ΄ρω, ωστόσο στη διάθεση των οφρέων υπάρχουν μόνο 125εκ. ευρώ.
Όπως αναφέρει και το aftodioikisi.gr, η ΚΕΔΕ ήδη ζητεί το σύνολο των χρημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη από τον επόμενο μήνα, με δεδομένο πως η αύξηση στις αιτήσεις παρατηρήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την «τσέπη» της ελληνικής οικογένειας, αλλά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το υπουργείο Εσωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος, παρά το ότι το ζήτημα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης την περασμένη Παρασκευή στον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ