20.10.2014 10:20

Το τελευταίο αντίο στη Μαία της Χίου

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΛΙΩΔΗ ΧΑΨΙΑ

Το ύστατο χαίρε θα πουν σήμερα στις 16:00 από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, συγγενείς, φίλοι αλλά και απλός κόσμος στη Μαία Καλλιόπη Παπαλιώδη, την επιστήμονα που διακρίθηκε για την προσφορά της στη Χιώτισσα γυναίκα και μάνα έχοντας φέρει στον κόσμο πάνω από 22.500 παιδιά.

Η Καλλιόπη Παπαλιώδη γεννήθηκε στα Μεστά, όπου έβγαλε και το δημοτικό σχολείο. Ακολούθησε το τετρατάξιο γυμνάσιο στο Παρθεναγωγείο, δίπλα στη Βιβλιοθήκη Κοραή. Κατέβαινε από τα Μεστά με το μουλάρι, τόση ήταν η θέληση της. Στη συνέχεια  πέρασε με εξετάσεις και φοίτησε στην δημόσια Σχολή Μαιών του μαιευτηρίου της Έλενας. Είναι η πρώτη γυναίκα που έφυγε από τα Μεστά για να σπουδάσει.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 επέστρεψε στη Χίο και άρχισε να δουλεύει στο Κοκάλειο μαιευτήριο για την πρακτική της εξάσκηση, όπου έμεινε τελικά έως το 1975 που συνταξιοδοτήθηκε.

Κάθε τρία χρόνια έπαιρνε βαθμό, μέχρι που έγινε διευθύνουσα Μαία υπεύθυνη του μαιευτηρίου, με διευθυντή το Δημήτρη Τσαμπλάκο.

Μετά την συνταξιοδότηση της, τη ζήτησε ο Γιάννης Αργυρούδης. Στην αρχή δεν δέχθηκε, αλλά εκείνος πήγε και τη δήλωσε στο Υγειονομείο σαν μαία του.

Ο Ι. Αργυρούδης την τίμησε το 2013, σε μια συγκινητική εκδήλωση.

Μίλησε για εκείνη με πολύ θερμά λόγια, την έκανε να κλαίει. Υποκλιθείτε, είπε στον κόσμο, την ώρα που τις απέδιδε βραβείο και έπαινο.

Τον ίδιο χρόνο την τίμησε και το χωριό της.

Η καρδιά της Καλλιόπης Παπαλιώδη σταμάτησε να χτυπά χθες Κυριακή σε ηλικία 93 ετών βυθίζοντας στο πένθος οικογένεια, γνωστούς και φίλους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ