2.2.2017 16:22

Το ταξίδι της χιώτικης μαστίχας σε Σμύρνη, Μόσχα και Ντουμπάι

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ MEDITERRA S.A. ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΤΡΚΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ

Τέσσερις νέες εταιρείες -από τις οποίες οι τρεις θα έχουν βάση στο εξωτερικό- αποτελούν τη νέα δύναμη κρούσης της χιώτικης συνεταιριστικής Mediterra για την προώθηση των επιχειρηματικών της σχεδίων που συνδέονται άμεσα με τον στόχο της διαρκούς εξωστρέφειας.

Η μία από τις τέσσερις νέες εταιρείες έχει ιδρυθεί ήδη με έδρα τη Σμύρνη. Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, για μια κοινοπρακτική εταιρεία ελληνοτουρκικών συμφερόντων. «Εμείς κατέχουμε το 50 % -από 25 % η Mediterra και η μητρική μας, η ΕνωσηΜαστιχοπαραγωγών Χίου- και το άλλο 50% ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία με παρουσία και δράση στα επιχειρηματικά πράγματα της Σμύρνης».

Η νέα ελληνοτουρκική εταιρεία θα είναι μια δεύτερη Mediterra στη γειτονική χώρα, καθώς θα ακολουθήσει σχεδόν κατά βήμα όλα όσα πέτυχε η συνεταιριστική εταιρεία στην ελληνική αγορά. Με λίγα λόγια, ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων Mastiha Shop, εμπορική αντιπροσώπευση και διάθεση της μαστίχας και των προϊόντων της, αλλά και δυνατότητα επιτόπου παραγωγής με βάση τη μαστίχα. Η ίδρυση της εταιρείας στη Σμύρνη θα λειτουργήσει ως πιλότος για τα επόμενα στάδια και βήματα ανάπτυξης για τη Mediterra εκτός Ελλάδας. «Αυτό το σχήμα θα είναι οδηγός. Δική μας συμμετοχή αλλά και τοπικός εταίρος», επισημαίνει ο κ. Μανδάλας.

Η επόμενη κίνηση θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με έδρα το Ντουμπάι θα στηθεί μια νέα εταιρεία, πάλι 50%-50% ως προς τα ποσοστά συμμετοχής - ο τοπικός εταίρος έχει βρεθεί και συμφωνήσει στο όλο σχέδιο. Η εταιρεία αυτή θα έχει διαφορετικούς στόχους από εκείνους που έχουν τεθεί για την ελληνοτουρκική, καθώς το κύριο καθήκον της θα είναι η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε 5-6 χώρες της περιοχής.

Η τρίτη κίνηση αφορά τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα το σχέδιο διαφοροποιείται αισθητά και όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής αλλά και όσον αφορά τους στόχους. Εδώ η συμμετοχή του τοπικού εταίρου (ή, αν προτιμάτε, των τοπικών συμφερόντων) φτάνει το 70% με τη συμμετοχή των Χιωτών να μην υπερβαίνει το 30% (Mediterra και ΕΜΧ μοιράζονται από 15% των μετοχών της νέας εταιρείας). Η ελληνορωσική εταιρεία θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την ανάπτυξη φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα.

Το τέταρτο βήμα γίνεται στην Ελλάδα και δεν αφορά τα συνήθη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Μανδάλας, «έχει να κάνει με την ίδρυση ενός Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης με τη μορφή Α.Ε.». Η νέα εταιρεία θα συνδυάζει δύο ξεχωριστές δραστηριότητες. Η μία εξ αυτών θα αφορά την έρευνα αυτή καθαυτή (πρωτογενή και εφαρμοσμένη) και η άλλη πιλοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων (φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών με πρώτη ύλη τη μαστίχα).

Η νέα αυτή εταιρεία θα είναι εξαρχής πολυμετοχική, καθώς εκτός από τη Mediterra και τη μητρική της θα συμμετέχουν και δύο-τρεις γνωστές φαρμακευτικές.

Who is Who

Ο Γιάννης Μανδάλας είναι μια σταθερή αξία για τη Mediterra. Χιώτης ο ίδιος, βρίσκεται στο τιμόνι της συνεταιριστικής εταιρείας από το 2012 και πιστώνεται την επιτυχία του Mastiha Shop. Με σπουδές σε Οικονομικά και παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Αιγαίου, διετέλεσε στη γενέτειρα του Χίο επικεφαλής της αναπτυξιακής εταιρίας του νομού τη δεκαετία του ΄90, κερδί0οζντας πολύτιμη εμπειρία σε ζητήματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Το 2001 του ανατέθηκε από το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ματιχοπαραγωγών η αναδιοργάνωσης του ομώνυμου συνεταιρισμού.

Πέραν των καθηκόντων τους στην εισηγμένη εταιρεία, είναι αντιπρόεδρος στο Enterprise Greece, αντιπρόεδρος στη MASTIHA DAMLA SAKIZI S.A. διαχειριστής της Παραδοσιακά Προϊόντα Ελλάδας ΕΠΕ και ιδρυτής του κέντρου Προτύπων Αγροτικών Εφαρμογών ΙΚΕ

Η Mediterra και τα ηχηρά ονόματα των μετόχων

Η Mediterra S.A. είναι σήμερα μία από τις εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών που εξακολουθούν να διακρίνονται και για την εξωστρέφεια αλλά και για τη δυναμικότητα τους. Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία κρατά τη δύναμη της στις πωλήσεις σταθερά πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ (5126.649 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016-5.132.440 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015).

Η εταιρεία από τη Χίο, πέραν όλων των άλλων, διαθέτει και μια ισχυρή βάση λόγω και των μετόχων της, καθώς δίπλα στη συνεταιριστική Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) συμπαρατάσσονται τα συμφέροντα της οικογένειας Τσάκου (5,61%), της Kores Natural products (με 5,13% όπου πέραν του ιδρυτή Γιώργου Κορρέ δραστηριοποιούνται και συμφέροντα της οικογένειας Δαυίδ), αλλά και των αδερφών Βενιάμη (με ποσοστό κάτω από το όριο του 5%).

Δεύτερος στη σειρά μεγέθους μέτοχος είναι με 28,18% το Zaitech Fund που ανήκει στην οικογένεια της Attica Ventures, που με τη σειρά της ελέγχεται από την Attica Bank.

Η εταιρεία Mediterra, ως γνωστόν ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου, βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για τη μαστίχα Χίου, τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων υψηλής ποιότητας, την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προωθητικών ενεργειών.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 17 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων 16 Mastiha Shop και 1 παντοπωλείο, ενώ λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα. Στην Ελλάδα είναι διανομέας της μαστίχας Χίου, της τσίκλας ΕΛΜΑ, της σειράς προϊόντων Art of Nature, της σειράς καλλυντικών προϊόντων Mastihacare της σειράς προϊόντων CulturaMediterra καθώς και των λικέρ μαστίχας Enosis &Kentos.

 

  • Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ