27.8.2015 10:29

Τάφοι Ιουστινιάνων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η σκαπάνη της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου φέρνει στο φώς σημαντικά ευρήματα, στο κτίριο του «μεντρεσέ» του παλιού δημοτικού σχολείου του Κάστρου, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Από τις ανασκαφές στο υπόγειο του κτιρίου αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια  Επισκοπικής Γενοβέζικης εκκλησίας και τάφοι, οι οποίοι σύμφωνα με τη Διευθύντρια της υπηρεσίαςΌλγα Βάσση, ανήκουν σε επιφανείς Γενοβέζους της οικογένειας των Ιουστινιάνι.

«Η ταφή επιφανών ανδρών στις επισκοπικές εκκλησίες ήταν σύνηθες φαινόμενο τη Βυζαντινή και τη Γενοβέζικη περίοδο», λέει. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση τονίζει ότι τα ακίνητα και κινητά ευρήματα είναι σημαντικά, αλλά  προς το παρόν δεν πρέπει να δημοσιοποιήσει άλλες λεπτομέρειες.  Η πλήρης ενημέρωση για τα ευρήματα και τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου θα δημοσιοποιηθεί με την  υπηρεσιακή  διαδικασία της επίσημης ανακοίνωσης μετά από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, που τυπικά λήγει το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Ο παραθαλάσσιος πύργος

Σημαντικά ευρήματα  έρχονται στο φως και από τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη  εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του παραθαλάσσιου ανατολικού τείχους, τις οποίες πραγματοποιεί η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το συνεργείο, σύμφωνα με την υπεύθυνη  αρχιτέκτονα Πόπη Κλιαμενάκη  έχει «ξεθάψει»  τα υπολείμματα μεγάλου πύργου της  Βυζαντινής περιόδου  που υπήρχε στις επάλξεις απέναντι από το γνωστό πύργο του Κουλά. Σύμφωνα με την Ο. Βάσση το εύρημα είχε εντοπισθεί το 1995  από την πρώην 3η ΕΒΑ, αλλά τότε δεν υπήρχε δυνατότητα ανασκαφής.   

 Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης του υπόλοιπου  εσωτερικού παλιού Βυζαντινού τείχους και πολλών ενσωματωμένων κτισμάτων.   

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ