25.11.2021 12:20

Τα θύματα της Βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταλήγουν στην κοινωνική απομόνωση

Κείμενο της Ελένης Τσατσαρώνη - Νικολούδη, Ψυχολόγου-Εκπαιδευτικού Ba, Ma, MSc, PhD cand., στα πλαίσια της καμπάνιας του ΑΡΤΙΟΝ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών, έμφυλη βία είναι κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για βίαιες πράξεις, εξαναγκασμό ή αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας ανεξάρτητα αν η βία συμβαίνει στη δημόσια ή την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τον Bourdieu (1998), η κοινωνία οργανώνεται συμβολικά και συντηρείται από κοινωνικές πρακτικές και έμφυλους ρόλους, ρόλους, δηλαδή, που βασίζονται στο φύλο. Κάθε κοινωνία και πολιτισμός έχει επιρροή στο πώς δομούνται και εγκαθιδρύονται οι σχέσεις με βάση το φύλο (Fernandez, 2006).

Αυτοί οι κανονιστικοί ρόλοι, κατά την Hogan (2012), είναι καταπιεστικοί με ποικίλους τρόπους, επομένως αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης και άγχους.

Όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία εννοούμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο.  Η βία χρησιμοποιείται με σκοπό να εκφοβίσει, να ταπεινώσει ή να τρομάξει τα θύματα ή να τα κάνει ανίσχυρα.

Η βία μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική.  Δηλαδή, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική ή να σχετίζεται με την παραμέληση.

Η απόκριση της γυναίκας στην έμφυλη βία φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την αυτοαντίληψη και τα πιστεύω που έχει για τους ρόλους των φύλων (Boonzaier & De la Rey, 2003). 

Συχνά, τα θύματα δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τέτοια ή κατηγορούν τους εαυτούς τους για αυτές τις συμπεριφορές. Διέπονται από την πεποίθηση ότι ο δράστης θα αλλάξει ή ότι η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικονομικές πιέσεις ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι η αιτία για αυτές τις συμπεριφορές. Έχουν πλημμελή γνώση των νομικών δικαιωμάτων τους και συχνά είναι δέσμια κοινωνικών αντιλήψεων περί βίας και φύλου.

Τα θύματα της βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι συχνά οικονομικά εξαρτημένα και εξαιτίας των απαγορεύσεων που επιβάλει ο σύντροφος, ενώ καταλήγουν να είναι κοινωνικά απομονωμένα και μοναχικά.

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ