30.9.2015 14:25

Tα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου…

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΛΥΜΑΤΑ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ, ΘΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΝ ΕΝΑΣ ΜΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΑΝΤΗΛΑ

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο χείμαρρος Κάντηλας στα Ταμπάκικα πλημμυρίζει λύματα από διαρροές του διάτρητου και φραγμένου αποχετευτικού δικτύου. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο Σύλλογος των  Ταμπάκικων καταφεύγει  στο Συνήγορο του Πολίτη, από τον οποίο ζητά να παρέμβει δραστικά για να λυθεί το πρόβλημα της εμπλοκής των αρμοδιοτήτων που  δεν επιτρέπει την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Ζητά να επέμβει δραστικά  και να  υποχρεώσει τις αρμόδιες  αρχές να συνεργαστούν για να  λυθεί το πρόβλημα και να διασφαλιστεί η  σωστή λειτουργία τουδικτύου και η προστασία της ευρύτερης στεριανής και θαλάσσιας περιοχής.

«Έχουμε βαρεθεί  να ζούμε μέσα στα λύματα, έχουμε κουραστεί να εισπράττουμε υποσχέσεις για σωστή αποκατάσταση των κακοτεχνιών και των βλαβών στο αποχετευτικό δίκτυο που καταλήγει από τον χείμαρρο Κάντηλα στη θάλασσα, έχουμε απογοητευθεί από την κατάσταση που επικρατεί και πάλι στην περιοχή, κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας», λένε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ταμπάκικων Γιάννης Λάμπρου και το μέλος Γιάννης Κάστανος.

« Πριν από λίγες μέρες είχε πλημμυρίσει πάλι η περιοχή, η ΔΕΥΑΧ με την άδεια του Λιμεναρχείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας καθάρισε την εκβολή του χείμαρρου στη θάλασσα, τα λύματα υποχώρησαν περιστασιακά, αλλά χτες και πάλι επαναλήφθηκε η ίδια «πονεμένη» ιστορία. Τα λύματα τρέχουν «ζωντανά στην κοίτη, θα πάθουμε χολέρα,  η περιοχή βρωμάει, δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ».

Εμπλοκή υπηρεσιών

Οι κάτοικοι ζητούν την αποκατάσταση του εύρους της κοίτης  και την αφαίρεση κάθε τσιμέντινης κατασκευής, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που δεν έχει εφαρμοσθεί. H οριοθέτηση του χείμαρρου θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή να αποκτήσει σαφή εικόνα της περιοχής και να επέμβει νόμιμα στην κοίτη του για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει σωστά τα απαραίτητα έργα

Ο μόλος

Ο χείμαρρος της Αγ. Ειρήνης δεν πλημμυρίζει μόνο από τα λύματα και τα νερά της βροχής, αλλά και από τη θάλασσα. Με τις φουσκοθαλασσιές το επίπεδο της ανεβαίνει ψηλότερα από την κοίτη του χείμαρρου και εισβάλλειστο δίκτυο και στις ιδιοκτησίες των κατοίκων. Όταν αποχωρεί αφήνει φερτά υλικά που φράζουν  το στόμιο της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα λύματα του δικτύου και τα  νερά της βροχής να μην βρίσκουν διέξοδο στο πέλαγος και να βαλτώνουν δίπλα στα σπίτια του κόσμου.

Ο  σύλλογος έχει προτείνει επανειλημμένα την κατασκευή ενός μικρού ανέξοδου βραχώδους μόλου στη θαλάσσια περιοχή της εκβολής του, αλλά η γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο για την κατασκευή του. Χτες το Λιμεναρχείο επέτρεψε πάλι να καθαρισθεί η εκβολή. Τα λύματα θα βρουν διέξοδο στο πέλαγος μέχρι την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί το φαινόμενο…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ