30.7.2015 12:34

Τα «capital controls» έκοψαν τα φτερά της Astra

• ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπό κατάρρευση εσωτερικός τουρισμός, η μειωμένη κίνηση από Χίο προς Βόρεια Ελλάδα αλλά και το «σοκ» από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, είναι τελικά οι παράγοντες που στέρησαν από τη Χίο τη δεύτερη καθημερινή πτήση της «Astra» που μέχρι πρότινος συνέδεε το νησί μας με τη συμπρωτεύουσα.

Κατακόρυφη πτώση

Όπως ήταν αναμενόμενο το κλίμα ανασφάλειας αλλά και η ιδιότυπη στάση πληρωμών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επέφεραν τα «capital controls» επηρέασε άμεσα την επιβατική κίνηση με τον ιδιοκτήτη της θεσσαλονικιάς εταιρίας να σημειώνει στον «π» ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επιβολή του μέτρου η κίνηση υποχώρησε κατά -70% ποσοστό που αργότερα παγιώθηκε στο -30%.

«Αναγκαστικά έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Δεχθήκαμε πλήγμα μετά το κλείσιμο τον τραπεζών κι έτσι αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την πρωινή πτήση της εταιρείας. Δυστυχώς έχουμε αρκετή πτώση στην επιβατική κίνηση που δεν μας επιτρέπει επί του παρόντος το δεύτερο δρομολόγιο από Χίος προς Θεσσαλονίκη κι αντίστροφα. Αν δεν έκλειναν οι τράπεζες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας. Και για εμάς αλλά και για τα νησιά καθώς δεν επηρεάζονταν τόσο πολύ ο εσωτερικός τουρισμός», δήλωσε στον «π» ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Ζλατάνης.

Ιπτάμενοι μετανάστες

Την ίδια ώρα πάντως που ολοένα και λιγότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν το αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι είναι οι Σύριοι που επιλέγουν το αεροπλάνο αντί να ταξιδέψουν με πλοίο.

Αυτή την εικόνα αποτυπώνουν και τα στοιχεία του αερολιμένα Χίου τα οποία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες πληρότητες των πτήσεων για Θεσσαλονίκη που πολλές φορές ξεπερνούν το 70 %, είναι απόρροια του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που επιλέγουν να μεταβούν κατευθείαν στη Βόρεια Ελλάδα με αεροσκάφος.

«Είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να ταξιδέψουν για Θεσσαλονίκη κι από εκεί να περάσουν με όποιο τρόπο τα σύνορα με τις άλλες χώρες από το να ταξιδέψουν για Πειραιά και μετά για Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε στον «π» στέλεχος ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Να σημειωθεί πάντως ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης  από τους μετανάστες επέφερε και αυξημένα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού του αεροδρομίου με τους Αστυνομικούς της Ασφάλειας του αερολιμένα να εφαρμόζουν τα ίδια μέτρα (γάντια και μάσκες) με αυτά που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί τους στα κέντρα κράτησης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ