22.4.2013 11:47

Το συζήτησαν… αφού ψηφίστηκε!

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ

Κατόπιν εορτής με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως τόνισε ο Μιχάλης Φράσκος θυμήθηκε το επιμελητήριο να ασχοληθεί με το θέμα του ακτοπλοϊκού νομοσχεδίου, την ώρα που είχε ψηφιστεί πια από το κοινοβούλιο, όταν εδέησε να  συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου του οργανισμού.
Όπως ήταν αναμενόμενο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση του εισηγητή Μικέ Κριμιζή, να ζητηθεί με επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Παρά το ότι, μετά από επισημάνσεις του Μιχάλη Φράσκου και του Γιώργου Γεωργούλη, οι περισσότεροι σύμβουλοι δέχθηκαν ότι ο νόμος περιέχει και θετικές διατάξεις που οδηγούν στην ανασυγκρότηση του Υ.Ε.Ν και χωρίς να αγνοούν ότι και οι Ναυτιλιακές Εταιρίες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Σπανολιός, με «βέτο» των Μικέ Κριμιζή και Βασίλη Παππά δεν περιέλαβαν καμία θετική αναφορά στο κείμενο που θα κοινοποιήσουν στην κυβέρνηση. Στην επιστολή τονίζουν ότι διαφωνούν με την οποιασδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των σχολών των Α.Ε.Ν, των οποίων απαιτούν την αναβάθμιση, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων και την αντικατάσταση των ταχύπλοων με συμβατικά πλοία, όπως και στην κάθε διάταξη που δεν διευκολύνει την νησιωτικότητα των περιοχών μας και επιβαρύνει οικονομικά και κοινωνικά τους κατοίκους των νησιών.

Γιάννης Μιχαλιάδης
Εκπρόσωπος Π.Ν.Ο στη Χίο

Ο εκπρόσωπος της Π.Ν.Ο στη Χίο Γιάννης Μιχαλιάδης ζήτησε από το Επιμελητήριο να καταδικάσει αποφασιστικά το νόμο, να αγωνισθεί μαζί με τα ναυτεργατικά συνδικάτα για την κατάργηση του στην πράξη και να στηρίξει τους αγώνες τους.
Με μια δόση υπερβολής, όπως ομολόγησε μάλιστα τα ακόλουθα:
«Όταν ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι μπορεί να μας απαγορεύσουν και τη βόλτα στην προκυμαία. Ακόμη ο νόμος που ψηφίσθηκε επιτρέπει την ανάθεση της φύλαξης τους σε ιδιωτικούς φορείς. Το λιμενικό θα πάψει ως δημόσια αρχή να αστυνομεύει, να προστατεύει και να ελέγχει την κίνηση και το χώρο μέσα στο λιμάνι. Θα το αναλάβει η εταιρία  σεκιούριτι που θα αναλάβει από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του λιμανιού τη φύλαξη του χώρου. Θα μπει ένα τείχος στην επικοινωνία του χώρου και των ναυτικών με τη στεριά, τα κλειδιά της πόρτας του τείχους θα έχει ο εφοπλιστής και εμείς θα είμαστε στο έλεος του».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ