10.10.2014 10:53

Σύγκρουση φιλοσοφίας για την ανάπτυξη του νησιού

• ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΑ

Υπήρχαν πάντοτε δυο διαφορετικοί κόσμοι. Στη συζήτηση που αναπάντεχα προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν οι προθέσεις της δημοτικής αρχής. Στο ερώτημα τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε ο Μαν. Βουρνούς και οι συνεργάτες του απέφυγαν να πάρουν θέση, αφήνοντας τις αντιπολιτεύσεις να μαχαιρώνονται.

Με τους εκπροσώπους της νέας δημοτικής αρχής προς το παρόν αμέτοχους διαδραματίστηκε η πρώτη σύγκρουση φιλοσοφίας για τη μορφή ανάπτυξης του νησιού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ο δήμαρχος ζήτησε από το Σώμα να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα εξαίρεσης του προχωρημένου σε φάση Β1 ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αγίου Μηνά από τη νέα νομοθεσία – κάτι που τελικά εγκρίθηκε – αλλά στο σημείο αυτό άδραξε την ευκαιρία ο Πολ. Λαμπρινούδης να ζητήσει η δημοτική αρχή να δώσει εντολές στο μελετητή να διαμορφώσει όρους δόμησης στην περιοχή που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη της επένδυσης στα Κεραμεία από τον όμιλο Κολάκη.

«Δεν το πιστεύω»

Μ’ αυτή τη φράση αντιδρούσε η Δεσπ. Τσαρδάκα, όσο ο κ. Λαμπρινούδης ολοκλήρωνε τη σκέψη του. Στη συνέχεια η Ερμ. Φρεζούλη χαρακτήρισε «πονεμένη ιστορία» την εκμετάλλευση των Κεραμείων για τους Θυμιανούσους και εξέφρασε την άποψη ότι μια τέτοιου είδους επένδυση θα έχει πολύ αμφίβολα οφέλη για τον τόπο. «Δεν πρέπει να συνδέονται τα ΣΧΟΟΑΠ με τέτοιου είδους επενδύσεις», εκτίμησε.

Από την πλευρά της η Δεσπ. Τσαρδάκα έθεσε θέμα αξιοποίησης των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δεν θα μπούμε στη λογική να ρημάξουμε παραπέρα τον τόπο. Η επένδυση αυτή βρίσκεται πέρα από τα όρια της τουριστικής επιβίωσης του νησιού», τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΛΑ.Σ. ο Μ. Σκούφαλος.

«Είστε βολεμένοι»

Οι τόνοι υψώθηκαν όταν ο πρώην δήμαρχος επανήλθε, συμπληρώνοντας ότι τα απολιθώματα μπορούν να μετατραπούν σε πρόσθετο πόλο έλξης αν γίνει η επένδυση. «Θα δουλέψουν σ΄ αυτή περίπου 500 άτομα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας μικρής φυσικής μαρίνας. Η Χίος έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις», ανέφερε και κατηγόρησε όσους αντιτίθενται ότι είναι βολεμένοι στις εργασιακές τους θέσεις στο Δημόσιο και δεν νοιάζονται για τους 1.200 ανέργους στο νομό.

Άνοιξε η συζήτηση

Επιμελώς εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής απέφυγαν να πάρουν θέση στη σφαγή μεταξύ των αντιπολιτεύσεων, ωστόσο έγινε ολοφάνερο ότι το θέμα θα επανέλθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολύ πιθανόν σε μια διευρυμένη μορφή συζήτησης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ