7.1.2022 14:50

Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων Χίου και Λέσβου από το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων και κατοίκων της Λέσβου και της Χίου που αντιστέκονται στην πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε αποθήκες – φυλακές προσφύγων και μεταναστών.

Αντί για μέτρα ενίσχυσης των νησιωτών, που βιώνουν καθημερινά την προκλητική επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, σε απάνθρωπες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στην υλοποίηση της επικίνδυνης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει και τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές και χώρους διαλογής προσφύγων και μεταναστών. 

Αντί να στείλουν πλοία στα νησιά του Αιγαίου για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, όπως δικαίως διεκδικούν οι κάτοικοι των νησιών αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε πλοία με μηχανήματα για την κατασκευή νέων υπερδομών – φυλακών σε Χίο και Λέσβο.

Οι κινητοποιήσεις όμως των νησιωτών, με πρωτεργάτες τα σωματεία εργαζομένων, απέτρεψαν τη αποβίβαση των μηχανημάτων, ματαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο αγωνιζόμενοι νησιώτες απέδειξαν, όπως και το Φεβρουάριο 2020 με τον μαζικό ξεσηκωμό τους ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ, ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται τη δύναμή του μπορεί να αποτρέπει και να χαλάει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Αντί να σχεδιάζει τη δημιουργία νέων φυλακών, απαιτούμε η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας στις χώρες προορισμού τους. 

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας να συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στον αγώνα των κατοίκων των νησιών για:

- να σταματήσει τώρα η κατασκευή των νέων ΚΥΤ-φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες

- να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

- να καταργηθούν η Συνθήκη του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

- οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποβάλλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

- για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζονται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους. Ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ.

- να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι δημόσιες μονάδες υγείας των νησιών για να καλύπτονται οι ανάγκες. 

- Να μονιμοποιηθούν οι 670 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» που εργάζονται σε δομές φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, των ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που «αιματοκυλούν» τους λαούς της περιοχής, ευθύνονται για τα κύματα των ξεριζωμένων και αυξάνουν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, με εμπλοκή και της χώρας μας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ