8.10.2014 9:01

Στον Κορυδαλλό κρατείται ο συλληφθείς Τσετσένος

Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατείται ο Τσετσένος Amaev Khavazi, 34 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη από περιπολία του Λιμενικού αρχές Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή Οινουσσών - Χίου. Κρατείται δυνάμει διεθνούς εντάλματος των ρωσικών Αρχών, κατηγορούμενος για δολοφονίες αστυνομικών.

Η σύλληψή του κινητοποίησε εκτός του Λιμενικού, την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, καθώς υπήρξαν υπόνοιες ότι πολέμησε στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS. O Khavazi εντοπίστηκε την 5η Σεπτεμβρίου μέσα σε μηχανοκίνητη βάρκα με 46 παράνομους μετανάστες (στην πλειονότητά τους Σύρους) στη θαλάσσια περιοχή Οινουσσών - Χίου.

Οπως και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, συνελήφθη από το πλήρωμα περιπολικού και παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για ταυτοποίηση. Ο Amaev Khavazi δήλωσε Τσετσένος (αντί π.χ. Σύρος ή Παλαιστίνιος και να αιτηθεί άσυλο), στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε περαιτέρω έλεγχο. Μέσω Interpol επιβεβαιώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ φωτογραφία του υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Interpol. Κατηγορείται ότι ως μέλος ένοπλης οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009, επιτέθηκε με πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδα εναντίον οχήματος αστυνομικών, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας τέσσερις από αυτούς.

Στην Τουρκία

Ο Khavazi εγκατέλειψε το 2012 τη Ρωσία και φέρεται να εγκαταστάθηκε στην Τουρκία. Δεν αποσαφηνίζεται ωστόσο εάν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του στην Ελλάδα μετέβη στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS. Με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου, ο Khavazi συνελήφθη με σκοπό την έκδοσή του στη Ρωσία. Κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Μαζί του συνελήφθη (για παράνομη είσοδο στη χώρα) ένας ακόμα Τσετσένος, εναντίον του οποίου ωστόσο δεν εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ