8.2.2016 14:18

Στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922

Στον πρόσφατα ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Κρήνη (Çeşme) θα τελέσει για πρώτη φόρα Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά από σχετική άδεια των Αρμοδίων Αρχών.

Λίγες ημέρες μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης, ο Πατριάρχης του Γένους θα λειτουργήσει ξανά πλήσιον της στο σημερινό Çeşme.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:

«Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Τετάρτην, 10ην τρέχοντος μηνός, ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Χαραλάμπους, κατόπιν ἀδείας τῶν Ἁρμοδίων Ἀρχῶν, θά τελέσῃ διά πρώτην φοράν τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐν τῷ προσφάτως ἀνακαινισθέντι Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους, ἐν Κρήνῃ (Çeşme), πλησίον τῆς Σμύρνης».

Ο Άγιος Χαράλαμπος Τσεσμέ

O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ. Χτίστηκε το 1832 στη θέση μικρότερου ναού και η ιστορία της ανέγερσής του και του μεγάλου μεγέθους του είναι στενά συνδεδεμένη και όμοια με αυτήν της ανέγερσης του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα.

Χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μ. μήκος Χ 19μ. πλάτος και με 12 και 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο να χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον Άγιο Στέφανο ήταν κατάγραφος με αγιογραφίες του Παριανού ζωγράφου Ιωάννη Σιταρά.

Σε αυτόν το ναό στοιβάχτηκαν το Σεπτέμβρη του 1922 χιλιάδες τα γυναικόπαιδα του Τσεσμέ, της Αγίας Παρασκευής, των Αλατσάτων, της Κάτω Παναγιάς, του Ρεΐσντερέ, και των γύρω οικισμών του κάμπου, περιμένοντας να φορτωθούν στα πλοία. Από το 2011 μέχρι το 2014 πραγματοποιήθηκαν στο ναό εργασίες αποκατάστασης.

Για την πατριαρχική Θεία Λειτουργία το πρακτορείο Sunrise Tours θα εκτελέσει ειδικό δρομολόγιο από Χίο για Τσεσμέ το πρωί της Τετάρτης. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2271041390.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ