27.5.2013 10:09

Στον αέρα 70.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν γύρω στους 70.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων νέας γενιάς που δεν έχουν οικοδομική άδεια. Γι' αυτούς τους ιδιοκτήτες - αλλά και για το υπουργείο Περιβάλλοντος - έχουν έρθει τα πάνω κάτω μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικός ο ισχύων νόμος που προβλέπει τριακονταετή τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι και ο νέος νόμος - που αναμένεται να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούλιο - προβλέπει (γι' αυτού του είδους τα αυθαίρετα) τακτοποίηση για 30 χρόνια. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται λύση μέσω της πολεοδομικής αναθεώρησης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαδικασία διευθέτησης θα είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή - με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για τακτοποίηση στο ΤΕΕ.
«Θα δούμε το κτιριακό απόθεμα - μέσω της Ταυτότητας Κτιρίων -, ποιες περιοχές θα μπουν στο σχέδιο πόλης και προσανατολιζόμαστε να υπάρχει ένα γνωμοδοτικό όργανο, σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων, που θα αποφαίνεται ανά περίπτωση», εξηγούν πηγές από το ΥΠΕΚΑ. «Θα βλέπουμε σε ποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα να ενσωματωθούν νέα αυθαίρετα».
Το ότι αυτή η κατηγορία των αυθαιρέτων θα έχει άλλη αντιμετώπιση απ' ό,τι έχουν οι παραβάσεις σε κτίρια με οικοδομική άδεια το ανέφερε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στο συνέδριο «Re-engineering» που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών.
Την ίδια ώρα, πιο «οχυρωμένα» απέναντι στο ΣτΕ είναι τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι το 1975 και αυτά που ανεγέρθηκαν πριν από το 1983, τα οποία σύμφωνα με τον νέο νόμο νομιμοποιούνται. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι «στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα μπορούν να ενταχθούν όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενταχθεί σε παλαιότερους νόμους χωρίς να καταβάλουν νέο παράβολο».

η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να θεσμοθετηθεί το «πολεοδομικό εργαλείο» που είναι η Τράπεζα Γης και να δοθεί το πράσινο φως για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.
Ετσι, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ταμείο δικαιωμάτων γης, όπου μπορεί να απευθύνεται όποιος θέλει να χτίσει - και δεν μπορεί - αγοράζοντας δικαιώματα σε προκαθορισμένη τιμή.
Οι τίτλοι σήμερα στην Ελλάδα που είναι μπλοκαρισμένοι ανέρχονται σε 244.000 τετραγωνικά μέτρα στα διατηρητέα κτίρια και στα 184.000 τετραγωνικά μέτρα στα ρυμοτομούμενα κτίρια (για παράδειγμα αυτά που είναι χαρακτηρισμένα «πράσινα»). Πλέον, θα μπορούν ιδιοκτήτες διατηρητέων που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης - και δεν μπορούν να χτίσουν - να τον πωλούν και να χρησιμοποιούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων.
Το πρώτο πεδίο δράσης του νέου μέτρου θα είναι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, όπου ο στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης να μπορεί, μεταξύ άλλων, το κράτος - στο πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων - να αποζημιώνει ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να χτίσουν.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ