5.9.2019 10:10

Στοιχεία που τρομάζουν: Πάνω από 5.800 πρόσφυγες έφτασαν μόνο τον Αύγουστο στα νησιά

πηγή: iefimerida.gr

Την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, αλλά και την ανησυχία για τις ασταμάτητες αφίξεις προσφύγων, αντικατοπτρίζουν απόλυτα τα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον περασμένο μήνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2019 οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά μειώθηκαν κατά 6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αριθμοί όμως τρομάζουν και καταγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Συνολικά 5.813 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο, όπου έγινε η καταγραφή τους και ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ποια νησιά υποδέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες

Η Λέσβος για μία ακόμη φορά ήταν ο προορισμός των περισσότερων προσφύγων και τον Αύγουστο. Από τους 5.813, οι 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, οι 685 στη Χίο και οι 1.262 στη Σάμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

40 αφίξεις μέσα σε 12 ώρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέρθηκαν άλλες 140 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Από αυτούς, οι 41 πήγαν στη Λέσβο, οι 35 στη Χίο και οι 64 στη Σάμο.

Εξαιτίας όλων αυτών, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι για μία ακόμη φορά εκρηκτική. Χαρακτηριστική η εξέγερση 300 ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφύγων στη Μόρια, την Τετάρτη. Φώναζαν «Αθήνα- Αθήνα», ζητώντας να φύγουν άμεσα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες, που έφτασαν το τελευταίο διάστημα και τοποθετήθηκαν σε σκηνή, επειδή δεν χωρούσαν στις άλλες δομές ανηλίκων στη Μόρια. Οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους, αλλά παρενέβη η αστυνομία, που έκανε χρήση χημικών. Ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη της Μόριας και έκλεισαν τον δρόμο, αλλά τελικά αποχώρησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης έφτασε στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια. Ηταν η δεύτερη ομάδα ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τη Λέσβο- περίπου 720 άτομα- που θα φιλοξενηθούν σε δομές στη Νέα Καβάλα και σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας.

«Καμία νέα δομή για μετανάστες» αποφάσισαν οι δήμαρχοι Β. Αιγαίου

Την ίδια ώρα σύσκεψη για το προσφυγικό στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας συγκάλεσε σήμερα στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
 
Συντονιστική σύσκεψη για το προσφυγικό συγκαλεί σήμερα ο Κουμουτσάκος προκειμένου να αντιμετωπισθεί «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου» οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω:

«1. Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας

2. Την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ

3. Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1 προς 7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1 προς 170 της ηπειρωτικής χώρας.

4. Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες

5. Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια

6. Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ

7. Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα».

Σε συνεχή παρακολούθηση του προσφυγικού συμφώνησαν οι δήμαρχοι των νησιών
Οι δήμαρχοι καταλήγουν την ανακοίνωση δηλώνοντας «την απόφαση της συνεχούς παρακολουθήσεως των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου ζητήματος και προγραμματίζουν νέα συνάντηση εντός μηνός στη Χίο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα που είναι κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.


 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ