20.11.2012 21:11

Στο ΣτΕ για την ακύρωση των εκλογών στα ΑΕΙ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ 13 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Την ώρα που τα νεοεκλεγμένα εσωτερικά μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου συνεδριάζουν για την εκλογή των εξωτερικών μελών του συμβουλίου, την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), ζητούν με προσφυγή τους στο συμβούλιο της επικρατείας, πανεπιστημιακοί.
Συγκεκριμένα 13 Πανεπιστήμια ανάμεσα στα οποία και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση (21.9.2012) για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Στην προσφυγή τους, με την οποία εμμέσως προσβάλλουν και τον νόμο 4009/2011 για τη λειτουργία κ.λπ. των Α.Ε.Ι., κάνουν λόγο για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.
Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις Γ. Χαρβαλιάς, Τριαντ. Αλμπάνης, Σίμ. Σιμόπουλος, Θεοδ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις Αγγελική Δημητρακοπούλου και Αντωνία Μοροπούλου, καθώς και 49 καθηγητές του Ε.Μ.Π. Ζητούν μάλιστα η αίτησή τους να συζητηθεί στην πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ.
Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με τους δύο νόμους (4009/2011 και 4076/2012) και με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης της συμμετοχής τρίτων ιδιωτών στα συμβούλια των Πανεπιστημίων.
Η συμμετοχή εξωτερικών μελών σε πανεπιστημιακά όργανα, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, «θίγει την πλήρη αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι., διότι μεταθέτει  ποσοστό της αποφασιστικής εξουσίας για τις πανεπιστημιακές υποθέσεις σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στην οικεία ακαδημαϊκή κοινότητα και κατά τούτο εισάγει στοιχεία ετεροδιοίκησης, ενώ αντιστοίχως, κατά το ίδιο ποσοστό, η ακαδημαϊκή κοινότητα στερείται την εξουσία αυτοδιοίκησής της, καθώς για κάθε θέση οργάνου που καταλαμβάνεται από εξωτερικό μέλος ισάριθμα μέλη του Α.Ε.Ι. στερούνται τη δυνατότητα κατάληψής της».
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ