16.11.2012 12:11

Στο σφυρί ψηφίδες ιστορίας

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ ΣΕ ΙΤΑΛΟ ΣΥΥΓΡΑΦΕΑ

Πέντε χειρόγραφα του στρατηγού της Επανάστασης Γ. Καραϊσκάκη προς την Επιτροπή των Ψαριανών και μια επιστολή του Αδ. Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Άγκελο Μαρία Μπαντίνι στη Φλωρεντία είναι δυο από τα 504 βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά από την Ελληνική Επανάσταση που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο «Π. Βέργος» την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza.
Τη συλλογή έχει εξασφαλίσει για τους συλλέκτες ιστορικών αντικειμένων ο γνωστός συλλέκτης Π. Βέργος. Το χειρόγραφο του Καραϊσκάκη, όπως και η επιστολή του Αδ. Κοραή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του συλλέκτη, αναμένεται να προσελκύσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον πλειστηριασμό.
 
 Τα χειρόγραφα στους Ψαριανούς
Ένα από τα χειρόγραφα του Καραϊσκάκη προς τους Ψαριανούς, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1826, αναμένεται να ξεπεράσει την τιμή κατοχύρωσης των 20.000 ευρώ, με τιμή εκκίνησης τις 15.000 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο Καραϊσκάκης περιγράφει τη μάχη της Αράχωβας που μόλις είχε ολοκληρωθεί, με νικηφόρα για τους Έλληνες έκβαση (24 Νοεμβρίου 1826), γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης: «... εις τας 18 του παρόντος εφθάσαμεν ενταύθα, επολεμήσαμεν την αυτήν ημέραν, περίπου 5 ώρες, και αφού εφονεύσαμεν αρκετούς, τους περιωρίσαμεν εις ένα τσουγκρί (βραχώδη πλαγιά), χωρίς ψωμί, χωρίς νερόν, και χωρίς να έχουν κανένα φυσέκι, ούτω λοιπόν έμειναν πολιορκημένοι επτά ημέρας, και σήμερον προς τας 10 ώρας της ημέρας έκαμαν γιουρούσι. Όθεν αφού επιάσαμεν τας προσδιορισμένας θέσεις εφονεύσαμεν περίπου χιλίους τριακοσίους, εφονεύσαμεν τον Κιαχαγιάμπεην, τον Μουστάμπεην, τον Καργιοφίλμπεην, τον αδελφόν του Μπανούση Σέβρανη, καθώς με δεύτερον κατόπιν θέλω σας στείλει τα κεφάλια τους, επιάσαμεν και ζωντανούς μερικούς σημαντικούς. Εθησαύρισαν όλοι εξίσου οι Έλληνες από λάφυρα, χρήματα, ασημένια άρματα, χρυσά φορέματα και περίπου χίλια άλογα...».
 
Η επιστολή Κοραή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η επιστολή του Αδ. Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Άνγκελο Μαρία Μπαντίνι στη Φλωρεντία.  Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο χειρόγραφο είναι  στις 2.000 ευρώ. Παράλληλα στην ίδια δημοπρασία θα βγουν και έγγραφα σχετικά με την κληρονομιά του Κοραή που αναφέρονται κυρίως στην τύχη της βιβλιοθήκης του.
Η επιστολή με ημερομηνία 1799 είναι στα γαλλικά και φέρει την υπογραφή του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού «Coray».
Σε αυτήν ο Αδ. Κοραής ενημερώνει τον Ιταλό συγγραφέα ότι του αποστέλλει ένα αντίτυπο του «Θεοφράστου» και εκτός των άλλων του ζητά να αναγγείλει το έργο του σε κάποιο φιλολογικό περιοδικό της πόλης του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ