29.4.2016 11:47

Στο χέρι των βουλευτών η διάσωση του νησιωτικού ΦΠΑ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΖΗΤΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Στους νησιώτες βουλευτές πέφτει πλέον το βάρος της διατήρησης του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ αφού μέχρι στιγμής οι προσπάθειες εξαίρεσης των νησιών μας από την αύξηση του 8% που θα ισχύσει από 1η Ιουνίου έχουν πέσει στο κενό.

Επιμελητήριο Χίου, ΟΕΒΕ και άλλοι φορείς ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για μετά το Πάσχα, την ώρα που ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν) ζητά επιτακτικά την κατάθεση τροπολογίας από την οποία θα εξαιρούνται τα ελληνικά νησιά από την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. από το 16 στο 24%.

Με δηλώσεις του στον «π» ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θρ. Καλογρίδης σημείωσε ότι η διαδικασία διαβούλευσης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει επιφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα στέλνοντας το μπαλάκι της τελικής απόφασης στους νησιώτες βουλευτές.

«Αν δεν υπάρξει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο πέρα από τις όποιες διαμαρτυρίες τότε από 1η Ιουνίου στα εναπομείναντα νησιά ο ΦΠΑ θα φθάσει στο 24%. Δυστυχώς παρά τις παρατηρήσεις μου στην επιτροπή της Βουλής δεν έλαβα καμία απάντηση που να αφορά το φλέγον θέμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η πολιτική παρέμβαση από τους βουλευτές των νησιών που έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα εδώ και καιρό. Θα πρέπει να υπάρξει σχετική τροπολογία που θα εξαιρεί τα νησιά στα οποία σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 16%», ανέφερε ο κ. Καλογρίδης.

Καθαρά εθνικό ζήτημα οι συντελεστές του ΦΠΑ

Κι ενώ σύσσωμοι οι φορείς σε όλα τα νησιά πασχίζουν προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ από 1η Ιουνίου, η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Οικονομικά Pierre Moscovicci σε αίτημα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή είναι χαρακτηριστική.

Όπως σημειώνει ο κ. Moscovicci «οι συντελεστές φορολογίας και ΦΠΑ εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών της Ε.Ε», κάτι που σημαίνει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι των δανειστών.

Ν. Μηταράκης: «Η κυβέρνηση παρέδωσε τον νησιωτικό ΦΠΑ»

Επίθετη στην κυβέρνηση με φόντο την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιουνίου εξαπολύει μέσα από επιστολή του προς το Επιμελητήριο Χίου ο Νότης Μηταράκης. Όπως σημειώνει ο ίδιος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα δημιουργήσει επιπλέον ύφεση στην Χίο, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας.

«Ας αναλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση τις ευθύνες τις και ας μην προσθέτει νέες σελίδες στην «Μαύρη Βίβλο για τη Χίο» των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χιώτης Βουλευτής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ