6.2.2014 10:54

Στο "φως" επιστολή τραυματία του Wiril στον Ι. Καλαμπόκα

 Τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Χίου τιμώντας την επέτειο του βομβαρδισμού του πλοίου του Ερυθρού Σταυρού Wiril, στο λιμάνι της Χίου στις 7 Φεβρουαρίου 1944, παρουσιάζουν από το Αρχείο του Παναγιώτη Καρασούλη την επιστολή του Χρίστου Τσόρου προς τον Ιάσονα Καλαμπόκα.

Ο Χρίστος Τσόρος, 26 ετών, από το Παρθένιο της Μαντινείας, υπηρετούσε ως ναύτης στο Wiril και κατά το βομβαρδισμό τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί πόδι  και στη συνέχεια χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί, (βλ. σσ. 27 & 51 από το βιβλίο του Γρ. Σπανού, Ο βομ-βαρδισμός του πλοίου του Ερυθρού Σταυρού  στο λιμάνι της Χίου σις 7 Φεβρουαρίου 1944).

Η επιστολή αυτή γράφεται  στις 23 Αυγούστου 1944, από το Νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, λίγες μέρες πριν το θάνατο του Ι. Καλαμπόκα και την απελευθέρωση της Χίου.

(Η επιστολή και η μεταγραφή της ανήκουν στο Αρχείο Π. Καρασούλη, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Χίου, Α.Β.Ε.:1517, υποφάκελος 16, στ )

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ