11.3.2013 13:55

Στήνεται διαδρομή κρουαζιέρας σε Βόρειο Αιγαίο – Μαύρη Θάλασσα

ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΔΟΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και καιρό σύμπραξη ελληνικών Επιμελητηρίων με το Επιμελητήριο Σμύρνης για κοινή διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα της κρουαζιέρας. Αποκορύφωμα η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας από το Επιμελητήριο της Μαγνησίας στις αρχές του μήνα στο Βόλο με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Σμύρνης και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών με θέμα  «Κρουαζιέρα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην καλά οργανωμένη  εκδήλωση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι λιμανιών της Τουρκίας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ο πρόεδρος  ΗΑΤΤΑ (του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), διευθύνοντες σύμβουλοι από κορυφαία ταξιδιωτικά γραφεία κ.α.

Επιδίωξη των εκπροσώπων της Μαγνησίας είναι να συνδέσουν το λιμάνι του Βόλου με τις κρουαζιέρες των τουρκικών ακτών, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα προβολής για την κρουαζιέρα, που θα εξασφαλίσει το συντονισμό και τη διαχείριση των αναγκαίων δράσεων και θα αποτελείται από εκπροσώπους  φορέων (Περιφέρειες, Δήμους, Επιμελητήρια, Τουριστικές Ενώσεις κ.λπ.) αλλά και λοιπών ιδιωτικών φορέων, εμπλεκομένων κλάδων και προορισμών που εμπλέκονται στην κρουαζιέρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία και το  «think tank» μεταξύ Επιμελητηρίων του  Αιγαίου και της Σμύρνης,  με σκοπό τη συνεργασία και προτάσεις κοινών routes κρουαζιέρας όλο το χρόνο στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. «Ως ΕΟΑΕΝ θέλουμε την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και  θα στηρίξουμε τις προτεινόμενες  διαδρομές στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο πρόεδρος του, Θρ. Καλογρίδης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas  δεσμεύτηκε  για την υποστήριξη αυτής της κοινής παρουσίας στο κομμάτι της κρουαζιέρας στο Αιγαίο. Ως πρόεδρος της Τουρκικής πλατφόρμας κρουαζιέρας, Cruise  Turkiye εστίασε, για μια ακόμα φορά, στο ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών βίζας των επιβατών τρίτων χωρών, τονίζοντας πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις αρμόδιες πολιτικές αρχές για να λυθεί άμεσα, ώστε να  πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κοινή πλατφόρμα κρουαζιέρας στο Αιγαίο.

Τα βήματα

Υιοθετήθηκε η πρόταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για δημιουργία πλατφόρμας για τα λιμάνια κρουαζιέρας της Ελλάδας, αντίστοιχη της Cruise Turkiye αλλά και Ιταλικής πλατφόρμας, κάτι που επρόκειτο να εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που έγινε το Σαββατοκύριακο στο νησί μας.
Επίσης συμφωνήθηκε  στην επικείμενη Τουριστική έκθεση κρουαζιέρας, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, να κατατεθεί πρόταση για νέα  διαδρομή κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσας στα χνάρια της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Εκτός νυμφώνος

Η Χίος εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Β. Παππά, ο οποίος διέγνωσε την αρχική πρόθεση των διοργανωτών να μην υπολογίσουν το νησί μας ως σταθμό στη διαδρομή, ρίχνοντας το βάρος στους λιμενικούς προορισμούς Σμύρνης και Βόλου, με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη. Με παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου καταβάλλονται προσπάθειες ένταξης και της Χίου στη διαδρομή, εκεί όμως το νησί μας θα βρεθεί λίαν συντόμως αντιμέτωπο με τις σοβαρές ελλείψεις υποδομής στην πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων.
Η προ μηνός σύσκεψη για τις λιμενικές υποδομές πέρασε χωρίς την παραμικρή συνέχεια και όλα δείχνουν ότι η τοπική αδυναμία κοινής θέσης για την εξέλιξη τους κινδυνεύει να αφήσει το νησί εκτός νυμφώνος μιας σημαντικής τουριστικής συμφωνίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ