30.6.2014 10:57

Στην αγχόνη ο τουρισμός

27 ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

Απελπισία, είναι η κατάλληλη λέξη που αποκαλύπτει και χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, αλλά όλο και περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν.

27 επιχειρήσεις έχουν βάλλει λουκέτο την τελευταία τριετία και κάθε χρόνο αυξάνονται με σταθερή μαθηματική ακρίβεια οι διακοπές επαγγέλματος. Το 2011 είχαν πάρει κάρτα 168 επαγγελματίες και φέτος προς το παρόν έχουν πάρει μόνο 141, με τάση να φτάσουν έως τους 145.

Οι λόγοι που τους οδηγούν στο αδιέξοδο είναι πολλοί και γνωστού. Ελπίδα από πουθενά, οι περισσότεροι ανανεώνουν τα ναυτικά τους φυλλάδια, αλλά και σε αυτό τον τομέα, η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει και βέβαια δεν παίρνουν τα παλιά καλά λεφτά.

Οι ευθύνες

Βρόγχοι στο λαιμό τους είναι η αισθητή μείωση της δουλειάς, η υπέρμετρη φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές. Στη μείωση των πελατών έχει συμβάλλει η έλλειψη υποδομών, δηλαδή το  μικρό αεροδρόμιο που επιφέρει και τα ακριβά ναύλα και το ανασφαλές λιμάνι.

«Κανείς δεν δίνει σημασία για την επίλυση τους, αλλά σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουμε και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το δήμο και την Περιφέρεια. Δεν μπορούν πλέον, αλλά και εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να διεκδικήσουμε και να προωθήσουμε λύση των προβλημάτων μας. Μας τρώει ο ατομικισμός. Η κατάσταση είναι απελπιστική, 31 χρόνια που δουλεύω, τόσο κακή σεζόν δεν έχω ξαναδεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δημήτρης Κιτρυλάκης.

Δεν έρχονται…

Τα τσάρτερ από την Ευρώπη έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι κύριοι πελάτες μας, οι  Τούρκοι κάνουν μόνο μια  διανυκτέρευση.

«Με τις παρούσες υποδομές δεν έρχονται οι tours operators. Τα μεγάλα αεροπλάνα δεν έρχονται στο αεροδρόμιο μας. Πρέπει να ψάχνουμε ειδικές εταιρίες που διαθέτουν μικρά αεροπλάνα. Είναι λίγες, δεν μας βάζουν εύκολα στους προορισμούς τους, δεν είναι εύκολο να επιβιώσουμε πιά», προσθέτει.

Να δούμε του χρόνου τέτοια εποχή πόσοι από τους φετινούς επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση προμήθειας της κάρτα λειτουργίας…

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ