8.7.2014 18:57

Στη θέση του και πάλι

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΗΜΟΥ ΤΩΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΙ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Την ταυτότητα του απόκτησε και πάλι ο πύργος των Ιουστινιάνι στην νότια πλευρά των τειχών και της τάφρου  του κάστρου, πίσω από το δημαρχείο.

Χτές το πρωί το συνεργείο της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τοποθέτησε εκμαγείο - αντίγραφο του οικόσημου της Γενοβέζικης γενιάς,  στη θέση του αυθεντικού που είχε γκρεμιστεί από τις επάλξεις στις 2 Ιανουαρίου 2014, πιθανότατα από τη φθορά του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.

Στη Σκοτεινή Φυλακή

Η Εφορεία λειτούργησε με ικανοποιητικά αντανακλαστικά, το αντίγραφο κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε γρήγορα στον πύργο για να σηματοδοτεί τη συνέχεια της ιστορίας του χώρου και του τόπου μας. Το αυθεντικό οικόσημο έχει αποκατασταθεί και σύντομα θα εκτεθεί μόνιμα στο μουσείο της Σκοτεινής Φυλακής, όπως μας πληροφορεί η Προϊσταμένη της 3ης Ε.Β.Α Όλγα Βάσση.

Το εργαστήριο

Οι εργασίες αποκατάστασης του αυθεντικού και κατασκευής του εκμαγείου πραγματοποιήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από το εργαστήρι της τοπικής εφορείας, με τη φροντίδα του επικεφαλής του συνεργείου Στρατή Γιαννάκου.

«Ήταν μια πολύ δύσκολες εργασίες γιατί το οικόσημο είχε γίνει χίλια κομμάτια και απαιτείται ειδική δύσκολη τεχνική για την σωστή επισκευή και την πιστή αντιγραφή του», τονίζει αποδίδοντας τα εύσημα στους επιστήμονες και υπαλλήλους που δούλεψαν για να μας παραδώσουν σωστά ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ