26.10.2016 14:30

Στερεύουν επικίνδυνα τα υδρευτικά αποθέματα του νησιού

• ΠΙΘΑΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.

Προ των πυλών είναι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.. Τα φράγματα Ζυφιά και Φυρόλακα  στέρεψαν, του Αγ. Γεωργίου υπολειτουργεί, γεωτρήσεις στέρεψαν, ενώ η Επιχείρηση έχει κλείσει αρκετές και θα κλείσει κι άλλες  επειδή η υφαλμύρωση ελλοχεύει τον κίνδυνο να προκαλέσει άνοδο του αρσενικού.

Η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις, πραγματοποίησε ήδη επαφή εργασίας με το δήμαρχο και σήμερα θα εξετασθεί το μεγάλο θέμα της υπεράντλησης  των ιδιωτικών γεωτρήσεων και πηγαδιών σε προγραμματισμένη  σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Τμήματος  Υδροοικονομίας.  Η λήψη συμπληρωματικών, σκληρότερων μέτρων για τα πόσιμα και αρδευτικά αποθέματα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, αλλά τυπικά θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ιδιωτικές και δημοτικές γεωτρήσεις και των  πηγών που λειτουργούν με μειωμένες ροές.

«Ίσως χρειαστεί να μειώσουμε τη συχνότητα υδροδότησης κάποιων δημοτικών ενοτήτων. Αυτό θα εξαρτηθεί  από τη διάρκεια της ανομβρίας, αλλά στερεύουν κι άλλες πηγές και  πρέπει να βρούμε τρόπους να τις κρατήσουμε σε καλή κατάσταση», δηλώνει ο διευθυντής της Επιχείρησης, Πέτρος Καλογεράκης .

Συναγερμός

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Τα φράγματα Φυρόλακα και  Ζυφιά έχουν αδειάσει, έχει  κλείσει γεωτρήσεις επειδή η υφαλμύρωση έχει προκαλέσει αύξηση της συγκέντρωσης αρσενικού, ελέγχει τις υπόλοιπες και μάλλον θα κλείσει κι άλλες.

«Κλείσαμε τις δύο γεωτρήσεις του Δελφινιού που  έδιναν 45 κ.μ. πόσιμο νερό, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και του Γούλια. Η ποιότητα αρκετών άλλων είναι στα όρια και, αν χρειαστεί, θα τις  κλείσουμε. Προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά την περιεκτικότητα τους σε βαρέα μέταλλα με αναμείξεις και  συνδέσεις δικτύων, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε κακή κατάσταση είναι και οι γεωτρήσεις της Στεναχώνης, αλλά ευτυχώς εκεί  δεν ανεβαίνει το αρσενικό».

Διευκρινίζει όμως ότι οι πηγές πόσιμου νερού είναι σε καλή ποιοτική κατάσταση, δεν έχουν επιβαρυνθεί, απλά έχουν μειωθεί οι παροχές τους επειδή δεν ανανεώθηκε πολύ το απόθεμα τους.

«Ο Τρυπατές στις Καρυές κρατάει ακόμη, καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών που υδρεύονται από την πηγή της Παναγίας Βοήθειας», τονίζει, για να διαψεύσει φήμες που έχουν διαδοθεί.

Σημαντικό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και η λιμνοδεξαμενή του Αγ. Γεωργίου Συκούση. «Το απόθεμα της αντέχει μόνο για λίγες μέρες ακόμη. Θα τη  συνδέσουμε με τη γεώτρηση της Τύλης και θα βελτιώσουμε τα άλλα σημεία υδροληψίας της για να πάρει αμέσως τα πρώτα νερά και να αναγεννηθεί γρήγορα».

Η τροφοδοσία του χωριού όμως θα κινδυνέψει σύντομα, αφού δύο γεωτρήσεις έχουν στερέψει και η τρίτη  παρέχει μειωμένες ποσότητες νερού κάθε τρεις μέρες. «Πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων σύντομα με νερό από το φράγμα, αλλιώς η τροφοδοσία του θα κινδυνέψει», προσθέτει.

Υποβαθμισμένες υπηρεσίες

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας  Περιβάλλοντος Γιώργος Στεφανίδης και ο υπεύθυνος του Τμήματος  Υδροοικονομίας  της Περιφέρειας Σίμος Καραολάνης δηλώνουν αδυναμία παραγωγής έργου. Η πρώτη δεν έχει λειτουργική επάρκεια και η δεύτερη δεν έχει δυνατότητα παραγωγής έργου από τότε που καταργήθηκε το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων.

Η μελέτη «Διαχείρισης των υδατικών πόρων στη γεωργία», που είχε καταρτίσει και καταθέσει το 2007 είναι πλέον παρωχημένη.

Όλο αυτό το μείγμα, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες μετεωρολογικές εκτιμήσεις, καθιστούν επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον. Κι ίσως οι γραφικές προτάσεις για λιτάνευση, όπως γίνονταν κατά το παρελθόν, αρχίσουν πάλι να αναθερμαίνονται. 

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

* Στα εσπεριδοειδή

Η ανομβρία έχει σημαντικές επιπτώσεις στα εσπεριδοειδή που έχουν αφανιστεί ποσοτικά και ποιοτικά.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Τα δέντρα κοντεύουν να ξεραθούν. Το νερό είναι θάλασσα», δηλώνει ο παραγωγός και υπάλληλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Βασίλης Δροσινός.

«Για να ποτίσω το περιβόλι μου χρειάζομαι νερό για 15 με 20 ώρες. Αν αγοράσω, πρέπει να πληρώσω 250 ευρώ. Δεν συμφέρει, δεν βγάζω τίποτα κέρδος, γι’ αυτό από το πηγάδι μου ποτίζω μία ώρα μέρα παρά μέρα  και ό,τι βγάλω. Οι Καμπούσοι παραγωγοί δεν ενδιαφέρονται πιά και οι περισσότεροι δεν ασχολούνται  με τα εσπεριδοειδή», προσθέτει.  

* Στο λάδι

Το πρόβλημα της λειψυδρίας επηρεάζει και την παραγωγή ελαιόλαδου. Στη νότια Χίο δεν υπάρχει δείγμα καρπού  και στον Κάμπο η κινητικότητα  είναι λίγο καλύτερη επειδή η ποικιλία  των Κορωνέϊκων είναι ανθεκτική. Στα βορειόχωρα, σε κάποια χωριά, τα δέντρα έχουν περισσότερο καρπό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προοπτική είναι ικανοποιητική.

«Φέτος υπάρχει και πολύς δάκος, που δεν επιτρέπει  στον καρπό να δέσει και να  ωριμάσει. Όλα αυτά  τα προβλήματα παρασύρουν το κόστος πώλησης και αγοράς. Το 2015 δώσαμε λάδι στις εταιρίες με 2,80 ευρώ. Φέτος  οι τιμές θα είναι ακριβότερες για τον καταναλωτή», δηλώνει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Βαγγέλης Γιαννίρης.

 

 

 

Θ. ΚΟΛΥΔΑΣ

Παράταση ανομβρίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Η Εθνική Μετεωρολογική προβλέπει – όσο είναι εφικτό -  παράταση της ανομβρίας τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου, όπως μας ενημερώνει ο Υποδιοικητής της, μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς. Μακροχρόνια πρόβλεψη δεν γίνεται,  τα  διεθνή μοντέλα καταγραφής και αποκωδικοποίησης των δεδομένων  αποτυπώνουν τάσεις,  όχι προγνώσεις και δεν είναι αξιόπιστα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

 «Η αξιόπιστη μετεωρολογική ιστοσελίδα JFK - ISI,  δείχνει ότι τα ισχυρά Ανατολικά  ρεύματα ανέμων εγκλωβίζονται στον κόλπο της Σύρτης στην Τυνησία και δίνουν πολλές βροχές στην Ιταλία και τη Δυτική Ελλάδα»,  εξηγεί στον «π» ο Θοδωρής Κολυδάς.                                                                                                                            «Αυτό το σύστημα  συνήθως μετακινείται  προς τη Μακεδονία  και το Β. Αιγαίο με κατεύθυνση την οποία ονομάζουμε ΠΙ. Φέτος  μάλλον δεν θα ενεργοποιηθεί, τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου, γιατί  δεν θα κατεβούν ψυχρές μάζες από  την ανατολική Ευρώπη στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα για να φέρουν βροχές στην περιοχή του Β/Α Αιγαίου», συμπληρώνει.

Σποραδικές βροχές

Η προϊσταμένη του Τμήματος Προγνώσεων Αγγελική Μαρινάκη δηλώνει ότι μόνο η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σε επίπεδο εβδομάδας είναι σχετικά ασφαλής.

«Μπορώ να σας πω μόνο για το τριήμερο Παρασκευή 28  έως και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου ότι για την περιοχή σας προβλέπονται  κάποιες σποραδικές βροχές  χωρίς ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα», υπογραμμίζει.           

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ