17.11.2012 17:27

Σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 
Ένας ποδοκίνητος οδοντιατρικός τροχός, ένα φορητό οδοντιατρικό βαλιτσάκι με το οποίο γίνονταν οι εξετάσεις στα χωριά κι η πρώτη θερμοκοιτίδα που ήρθε στο νησί είναι μερικά μόνο από τα πολύ σημαντικά και αξιόλογα εκθέματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Ιατρικού Μουσείου Χίου.
Το μισοερειπωμένο κτίριο που παραχωρήθηκε από το Νοσοκομείο Χίου στον Ιατρικό Σύλλογο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με αρχικό προϋπολογισμό 588.000 ευρώ, σήμερα πια αποτελεί ένα κόσμημα για τη Χίο εξωτερικά και εσωτερικά, μια περιήγηση στην ιστορία και την ιατρική επιστήμη στον τόπο μας.
 
Τα εγκαίνια
Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας και εργασιών το Ιατρικό Μουσείο Χίου αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και στις 11.30 της 25ης Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί κι επισήμως, ενώ μια μέρα νωρίτερα στα πλαίσια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο στις 19.00 ομιλία με θέμα «Ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα στο χώρο της υγείας σήμερα» από την Μ. Γκιάλα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Οι χώροι
Το μουσείο βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου στο ισόγειο του οποίου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν το «SATVA». Αμέσως μετά την είσοδο ο επισκέπτης ανεβαίνει μια σκάλα προσβάσιμη, χάρη στον ειδικό μηχανισμό, και  για τα ΑμΕΑ. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, μια αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία φέρει το όνομα του Αδ. Κοραή, και τον υπόλοιπο χώρο καταλαμβάνουν τα εκθέματα, ενώ ένα δωμάτιο έχει διαμορφωθεί ως ομοίωμα παλιού ιατρείου χάρη στον ιατρικό εξοπλισμό και τα έπιπλα που δόθηκαν από τους ιατρούς Σωτηρόπουλους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ