19.7.2016 15:37

«Σκοτωμός» για το ποιος θα δανειοδοτήσει τον Δήμο

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ.

Αποτελεσματικό δόλωμα για τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο νησί φαίνεται ότι αποτέλεσε η αλλαγή όρων της διακήρυξης του Δήμου για τη σύναψη δανείου με σκοπό την αγορά της ΒΙ.ΑΛ..

Ενώ λοιπόν στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε η παράμετρος της δέσμευσης μέρους του αποθεματικού του Δήμου, όταν οι όροι τροποποιήθηκαν και προβλέφθηκε η ενεχυρίαση ποσού από το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου ίση με το ποσό του δανείου 5 συνολικά τράπεζες έσπευσαν να καταθέσουν προσφορά στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας.

Η μπίλια «έκατσε» στην «Εθνική»

Στη χθεσινή διαδικασία προσήλθαν μέσω εκπροσώπων τους 5 συνολικά τράπεζες και συγκεκριμένα η «Εθνική», η «EFG Eurobank», η «Πειραιώς» και η «Τράπεζα Αττικής». Χαρακτηριστικό της «σφαγής» που ακολούθησε είναι το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα προσήλθε με νέα προσφορά κατεβάζοντας το αρχικό επιτόκιο από το 4,75% στο 2,6%.

Έτσι με κατά πλειοψηφία απόφαση η Οικονομική Επιτροπή κατοχύρωσε την προσφορά της Εθνικής ως την πιο συμφέρουσα για τον Δήμο Χίου.

«Δεν έχει κλείσει ακόμα του θέμα του δανείου»

Αναφερόμενος στη διαδικασία δανειοδότησης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης σημείωσε ότι το ζήτημα της σύναψης δανείου δεν έχει κλείσει κι αυτό διότι αναμένεται η χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 200.000 ευρώ από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Έχουμε δώσει ήδη 200.000 ευρώ και απομένουν ακόμα 470.000 ευρώ. Έτσι αν έρθει η χρηματοδότηση άμεσα μπορεί να πάρουμε δάνειο μόνο για το μισό ποσό δηλαδή 235.000 ευρώ. Ούτως ή άλλως η απόφασή μας για σύναψη δανειακής σύμβασης δεν σημαίνει τίποτα. Αν αλλάξουμε γνώμη και δεν θελήσουμε το δάνειο πριν αυτό εγκριθεί επίσημα από την τράπεζα, μπορούμε να αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας χωρίς καμία επίπτωση», ανέφερε ο κ. Γδύσης λέγοντας ότι η διαδικασία χορήγησης δανείου θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αρνητική ψήφος από την αντιπολίτευση

Αρνητική για μία ακόμη φορά ήταν η ψήφος του συνδυασμού Λαμπρινούδη με τον Στέλιο Καμπούρη να σημειώνει ότι σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αρνητική εξέλιξη να δεσμεύονται λογαριασμοί του Δήμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τρέχουν παράλληλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν ήθελε η δημοτική αρχή θα μπορούσε να αναζητήσει εκεί χρήματα για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε ο κ. Καμπούρης, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος στο μεταναστευτικό είναι αδιέξοδη. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ