24.10.2015 12:07

Σηκώνουν αθόρυβα και κοπιαστικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού

- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΔΗΜΟΣ ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η «ΛΑΘΡΑ;»

Δεν υπάρχει καμία υπερβολή στο γεγονός ότι οι εθελοντές και δεκάδες πολίτες σηκώνουν με απόλυτη αξιοπρέπεια και σύνεση την διαχείριση, καθημερινά, του προσφυγικού προβλήματος.

Με ψυχραιμία, χωρίς ακρότητες και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, συντονίζουν ένα έργο πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα, βρισκόμενοι πολλές φορές αντιμέτωποι με τις ελλείψεις της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Στην ανακοίνωσή της η «ΛΑΘΡΑ;» επισημαίνει όλα εκείνα που απαιτείται σήμερα κιόλας να μπουν σε προτεραιότητα, αν επιθυμούμε η κατάσταση να γίνει διαχειρίσιμη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

 «Από την περασμένη άνοιξη και ενώ ήταν αναμενόμενη η αύξηση των προσφυγικών ροών η Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση περιορίσθηκαν σε διαπιστώσεις, αποσπασματικές ενέργειες και ατέρμονες, αλλά αναποτελεσματικές, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, συζητήσεις.

 Ιούνιος 2015: Στήνεται ο πρόχειρος καταυλισμός στο νεκροταφείο Μερσινιδίου. Έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών υποδομών για αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων…

 Αύγουστος 2015: Η αδυναμία διαχείρισης των προσφυγικών ροών και μετακίνησής τους προς την ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργεί τον πρόχειρο καταυλισμό στο δημοτικό κήπο. Ελάχιστη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 Και στις δύο περιπτώσεις την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων αναλαμβάνουν οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες που εν μέσω οικονομικής κρίσης προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν. Συμπολίτες μας γιατροί και νοσηλευτές φροντίζουν περιστατικά υγείας. Με ανιδιοτέλεια, χωρίς μεγαλοστομίες, μακριά από φωνές  μισαλλοδοξίας  και ρατσισμού, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους αυτούς που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου.

 Η απουσία της κεντρικής εξουσίας, η ολιγωρία της Περιφέρειας και η εμμονή της δημοτικής αρχής σε μια συγκεκριμένη λύση είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για επίλυση του προβλήματος εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

 Οι εθελοντές του Κήπου και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «ΛΑΘΡΑ;» όλο αυτό το διάστημα συντόνισαν με επιτυχία ένα ανθρωπιστικό έργο που ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ρόλος των αλληλέγγυων πολιτών μπορεί και πρέπει να είναι επικουρικός και όχι να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες και το ρόλο της κρατικής μηχανής.

 Οκτώβριος 2015: Οι βροχές ήρθαν, το πρόβλημα παραμένει άλυτο…

 Ζητάμε:

·         να βρεθεί άμεσα λύση στη φιλοξενία των προσφύγων

·         να ανοίξουν όλοι οι δημόσιοι στεγασμένοι χώροι, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών αιθουσών

·         να ληφθεί μέριμνα για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών

·         να οργανωθεί και να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό το κέντρο καταγραφής τους

·         να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός για την ομαλή και άμεση αναχώρησή τους

 

Απ’ τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των προσφύγων, διεκδικώντας για λογαριασμό τους τα αυτονόητα, αλλά και αρωγοί, εφόσον το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκριθούν στο ρόλο τους".

 

                                                                               

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ