16.4.2015 10:08

Το σχέδιο για τις συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό

Διπλή παρέμβαση -στις συλλογικές συμβάσεις και στον κατώτατο μισθό- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ωστόσο, να εκφράζουν ενστάσεις για μια σειρά θεμάτων.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις θα αποσταλεί για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ώστε στη συνέχεια να πάει στη Βουλή.

Με βάση τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας θα επανέλθει στους έξι μήνες η μετενέργεια, θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ και θα μπορεί -με απόφαση του υπουργού- να εφαρμοστεί η επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Παράλληλα θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων προσεγγίζει τις 800.000.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού, η πρόταση του υπουργείου είναι να αυξηθεί σε δύο στάδια (650 ευρώ τον Οκτώβριο και 751 τον Ιούλιο του 2016), ωστόσο σε περίπτωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων θα τεθεί διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Πάντως οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για μια σειρά διατάξεων, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία που προτείνεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ρεαλιστικές λύσεις» στα εργασιακά ζήτησε ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας πως «η θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών και άλλων αμφιλεγόμενων διοικητικών μέτρων μπορεί να διογκώσει περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή». Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του συνδέσμου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «διοικητικές ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα κλάδων της οικονομίας, που δοκιμάζονται από την πολυετή ύφεση, θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και θα αποτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, επιδεινώνοντας τις προοπτικές απασχόλησης».

Να καθορίσουν οι εταίροι τον κατώτατο μισθό ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, τονίζοντας πως «η όποια παρέμβαση της πολιτείας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι ωριμάνσεις, που θα φέρουν μια μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος, είναι μεγάλη κουβέντα και γι' αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εταίρων», ενώ ανέφερε πως «θα πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο της λειτουργίας του ΟΜΕΔ».

Ο αντιπρόεδρος της ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επεσήμανε πως το θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα ανάμεσα στις προηγμένες χώρες.

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ (έμποροι) πρότεινε η αναπροσαρμογή να γίνει σε δύο στάδια (τα οποία θα απέχουν ένα έτος μεταξύ τους) και το μέτρο να συνδυαστεί μεταξύ άλλων με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για δώδεκα και όχι δεκατέσσερις μήνες. Παράλληλα προτείνει να αποσυνδεθεί το ξεπάγωμα των τριετιών από τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε πως «θέση της Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ» και τόνισε πως «πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών».

Σημειώνεται πως χθες το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ μέλη του διέκοψαν προσωρινά τη συνεδρίαση χαρακτηρίζοντας τον διάλογο «προσχηματικό». Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως «σε αυτήν τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη», αλλά έθεσε το ερώτημα «αν αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθά να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες αλλαγές ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμη μία τέτοιου είδους παρέμβαση».

Μέλη του ΠΑΜΕ ενώ διαμαρτύρονται προς τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης για τα εργασιακά

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ