9.5.2022 18:19

ΣΕΣΝΟΧ: Τρίωρη στάση εργασίας - Οι εκτιμήσεις για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, συζήτησε το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με το βαρύγδουπο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» και καταθέτει τις παρακάτω θέσεις: 

  • Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το θεσμό του «προσωπικού γιατρού» φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από ένα συνονθύλευμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΚΥ - ΤοΜΥ - ιδιώτες κ.λπ.) προσπαθεί να απαντήσει στο θεσμό. Όμως τη στιγμή που τον συνδέει με όρους περιορισμού του «κόστους» των ασθενών και χρησιμοποιείται ως «κόφτης» για τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, χάνεται το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που όφειλε να έχει. 

Ο θεσμός του «Προσωπικού γιατρού» μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας του λαού αποτελώντας το βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη πρόληψη, την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, απολύτως δωρεάν σε όλα τα επίπεδα του κρατικού συστήματος Υγείας.

  • Σχετικά με την - επί πληρωμή – απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προσαρμογής τους, στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την «χρηματοδότησή» τους με ιδίους πόρους, μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συνέχεια του κράτους ενεργοποιώντας τον   παλαιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ, που «ξέχασε» να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας στον λαό - που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια - ότι για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι κυβερνήσεις μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία του λαού, προσλαμβάνοντας όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αυξάνοντας τους μισθούς, ανοίγοντας χειρουργικές αίθουσες, κρεβάτια ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.

  • Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, ενισχύονται τα χαρακτηριστικά του ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και τις παροχές του σε ανταποδοτική βάση. Η θεσμοθέτηση των κριτηρίων «ποιότητας», για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, αφού οι παροχές καθορίζονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και έχουν περικοπεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. 

Με άμεσο γιατί είτε περιορίστηκαν ή και περικόπηκαν τελείως. Με έμμεσο γιατί, ενώ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στο Δημόσιο, στην πραγματικότητα οι ασθενείς - λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών των δημόσιων μονάδων Υγείας - υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξολοκλήρου. 

Το ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ εκτιμά ότι το εν’ λόγω νομοσχέδιο υπονομεύει τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας. Η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό. Η πείρα της πανδημίας, αποδεικνύει ότι αντί να επιστρατευτούν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας, οι κλινικές και οι αλυσίδες διαγνωστικών, που θησαύρισαν στις πλάτες των ασθενών, η κυβέρνηση προχώρησε στην απαράδεκτη επιστράτευση μεμονωμένων ιδιωτών γιατρών κατά τη διάρκεια μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία. Η ζωή έδειξε ότι το μέτρο αυτό αποτελεί όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ και ομηρία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. 

Όλα αυτά πρέπει να σημάνουν την απόρριψη του νομοσχεδίου από τον λαό και τους υγειονομικούς στο δρόμο του αγώνα, αλλά και τη διεκδίκηση για: 

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, 
  • μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, 
  • ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, 
  • αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, 
  • κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία, 
  • κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ