20.8.2016 10:34

Σε θέσεις μερικής απασχόλησης το 50% των νέων

Στα επαγγέλματα όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις περιλαμβάνονται, κατά σειρά, οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μπάρμεν

 Στα επαγγέλματα όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις περιλαμβάνονται, κατά σειρά, οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μπάρμεν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε για τον μήνα Ιούλιο αύξηση κατά 19.281 θέσεις και κατά 67.480 θέσεις το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Οφείλεται, όμως, στο γεγονός ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) προσλαμβάνουν προσωπικό με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Και ενώ οι προσλήψεις με μειωμένο ωράριο άγγιξαν το 54,61%, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη μισθό υποχώρησαν στο 45,84%.

Αναλυτικότερα, σε αντίθεση με την υποχώρηση που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο (2015) και λόγω της επιβολής των capital controls, φέτος πραγματοποιήθηκαν 57.821 περισσότερες προσλήψεις.

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 201.793 προσλήψεις, εκ των οποίων μόνο ένα 45,84% με πλήρη απασχόληση, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 182.512 (82.243 οικειοθελείς και 100.269 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου), οι οποίες αύξησαν τις θέσεις μισθωτής εργασίας κατά 19.281 έναντι 16.658 που είχαν χαθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στοιχεία

Αντιστοίχως, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι αναγγελίες των προσλήψεων έφτασαν τις 1.265.383 (αυξημένες κατά 220.576 σε σύγκριση με το περσινό επτάμηνο) και οι αποχωρήσεις τις 1.011.438 (αύξηση κατά 153.096). Ωστόσο, και στο τρέχον επτάμηνο, οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό ήταν λιγότερες από τις προσλήψεις με μερική και εκ περιτροπής εργασία (48,02% έναντι 51,98%).

Στα επαγγέλματα όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις περιλαμβάνονται, κατά σειρά, οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μπάρμεν.

Ακολουθούν οι πωλητές, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι συσκευαστές, οι κονσερβοποιοί φρούτων και λαχανικών και σταφίδας, οι ελαιοτριβείς, οι σπορελαιουργοί με χειροκίνητα εργαλεία και μηχανές, οι μάγειροι και οι ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Επίσης, οι λαντζέρηδες, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες, οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία, οι υπάλληλοι επιχειρήσεων, γραφείων και καταστημάτων και οι καθαριστές και καθαρίστριες.

Εξάλλου, η προτίμηση σε προσλήψεις νεαρού προσωπικού, ηλικίας έως 25 ετών, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο νομοθετημένο κατώτατο μισθό και στη μερική και εκ περιτροπής εργασία αποτελούν δείγμα της συνεχιζόμενης πολιτικής συμπίεσης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται εννέα επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν εντός του Ιουλίου προβλέποντας μειώσεις μισθών από 7% έως 35% (μία σύμβαση), καθώς και η μετατροπή άλλων 3.924 συμβάσεων εργασίας, μέσα στον ίδιο μήνα, από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής με αντίστοιχη με τις νέες ώρες εργασίας περικοπή μισθών.

 πηγη:ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ