3.4.2015 22:55

Σε απεργία την Κυριακή καλεί τα μέλη του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

Αντίθετους στην λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 5 Απρίλη βρίσκει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στα εμπορικά καταστήματα το αντίστοιχο σωματείο της Χίου, ζητώντας να απεργήσουν την συγκεκριμένη ημέρα καθώς αν δεν υπάρξει Νόμος της Κυβέρνησης οι υπάλληλοι πρέπει να απέχουν από την εργασία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει:

"Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων στον κλάδο του εμπορίου.

Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καστημάτων είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) νομοθετώντας το άνοιγματ των καταστημάτων   8 Κυριακές το χρόνο, που στόχευε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνς στον νόμο και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλαδο του εμπορίου.

Για τους εγραζόμενους στο εμπόριο, τους άνεργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των κατααστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δε δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δε σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300- 400€, την απληρωσιά και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στο εμπόριο.

Δεν είναι η Κυριακάτικη αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπύν ο ένας μετά τον άλλον σ’ όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό.

Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που ανοίγουν και λειτουργούν στη βάση του ελεύθερου ανταγωνισμού, που η Ε.Ε. κατοχυρώνει και υλοποιεί δηλαδή τη συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση του κεφαλαίου, τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.

Καλούμε:

Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβπυν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.

Διεκδικούμε:

  1. Κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο
  2. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  3. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία
  4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
  5. Καράργηση της μερικής απασχόλης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  6. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ