25.9.2014 11:42

Ρεκόρ μετεγγραφών

ΉΡΘΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ιστορικά υψηλά ρεκόρ καταγράφει η πρόθεση των φοιτητών για μετεγγραφή από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε κείνα ανάλογων Πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά Κέντρα.

Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας το προηγούμενο διάστημα, παρά τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής μήπως και μαζέψει το ρεύμα, έχουν δημιουργήσει συνωστισμό στις γραμματείες των τμημάτων της Χίου από τους πρωτοετείς φοιτητές που επιθυμούν την μετεγγραφή τους σε άλλο Πανεπιστήμιο.

Κρατά χρόνια η κολόνια

Το φαινόμενο δεν είναι μιας χρονιάς. Η μάστιγα για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια ανέκαθεν ήταν οι μετεγγραφές των φοιτητών και οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για διευκόλυνση των μετεγγραφών και σπουδές των φοιτητών στα σπίτια τους λειτούργησαν ενισχυτικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που οι δηλώσεις πρόθεσης μετεγγραφών συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή, ήδη τα νούμερα που υπάρχουν στις γραμματείες των πανεπιστημίων είναι πραγματικά αποθαρρυντικά για το μέλλον των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αναλυτικά στο Τμήμα Ναυτιλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μετεγγραφή το 65% των πρωτοετών, δηλαδή στους 161 που έχουν εγγραφεί θέλουν  να φύγουν οι 92 και αντίστοιχα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από τους 260 περίπου που έχουν εγγραφεί θέλουν να παραμείνουν μόλις οι... 60!

Οι ελπίδες στην εγκύκλιο

Τα τρομακτικά στοιχεία της μετακίνησης των φοιτητών που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στα Κεντρικά Πανεπιστήμια αφού θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους λόγω υπεράριθμου οδήγησαν τον Ανδρ. Λοβέρδο, να «μαζέψει» τις εξαγγελίες του ήδη από προχθές .

Υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές των φοιτητών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο έως τη Δευτέρα η οποία θα καθορίζει τον τρόπο που θα γίνονται οι μετεγγραφές. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο υπουργός Παιδείας  Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το σύστημα θα ισχύσει μόνο για τους φετινούς φοιτητές ενώ από του χρόνου ο συγκεκριμένος νόμος αναμένεται να καταργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συμπεριλάβει στην υπουργική απόφαση τα εξής σημεία:
- Σε πόλεις όπως είναι η Αθήνα και  λειτουργούν  ίδια τμήματα σε δύο ή παραπάνω τμήματα, θα γίνει κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα τμήμα, με βάση τον Βαθμό Πρόσβασή στους στα ΑΕΙ. Κι αυτό διότι  εκφράζονται φόβοι ότι για τα οικονομικά τμήματα οι περισσότεροι φοιτητές θα κάνουν αιτήσεις  μετεγγραφής για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ.α, με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός σε συγκεκριμένες σχολές.
-.Εάν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν  η μετεγγραφή του πρωτοετούς φοιτητή θα γίνεται προς την πόλη που σπουδάζει ο αδελφός του κι όχι στον τόπο κατοικίας των γονιών του.
- Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο στα αντίστοιχα τμήμα , όπως ορίζονται από τις νέες υπουργικές αποφάσεις.
Για να μπορεί να πάρει κάποιος μετεγγραφή θα πρέπει ή  να  λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα  κοντά στο τόπο κατοικίας.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ