2.7.2014 20:06

Πυλώνας και πρόβα τουριστικής ανάπτυξης

Η Ι.Μ. ΧΙΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ» ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

Αθόρυβα αλλά οργανωμένα, η Ιερή Μητρόπολη Χίου και η νέα εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού προσκυνήματος της Αγ. Μαρκέλλας κάνουν τα πρώτα βήματα για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου και των εγκαταστάσεων του Ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας Αγίας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά με μεγάλη προσοχή για να μην απωλέσει την “Αγιότητα” και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της με στόχο την “ορθόδοξη” ανάπτυξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της.                     Κάνουν δηλαδή αυτό που όλοι απορούσαμε γιατί δεν έχει γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα.

Έχουν ξεκινήσει το μακροπρόθεσμο έργο της  διαμόρφωσης του χώρου και της ανάδειξης της περιοχής σε πυλώνα προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισμού όλο το χρόνο, και όχι μόνο το τριήμερο και το εννιαήμερο της χάρης της.

Ιδέα-διαδικασία

Ο  Μητροπολίτης Μάρκος είχε συλλάβει την ιδέα πολύ πριν από την ενθρόνιση του και αμέσως μετά εξέφρασε δημόσια την θέληση  του για την ανάδειξη των εγκαταστάσεων και της περιοχής.

Η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος του πρώτου σταδίου, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του τοπογραφικού της ευρύτερης περιοχής. Μετά από πολύ διάλογο και με τις απαραίτητες νομικές δεσμεύσεις που πήραν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  δέχτηκαν την δημιουργία του απαραίτητου τοπογραφικού σχεδιασμού, για την ολοκλήρωση του οποίου απομένει η καταγραφή μόνο ενός οικοπέδου.

Προκύρηξη έκθεσης ιδεών

Η συνέχεια περιλαμβάνει μια πρωτοτυπία, με την οποία θα προωθηθεί ο σχεδιασμός των διαμορφώσεων των χώρων και των κατασκευών που θα γίνουν.

«Θα δημοσιοποιηθεί προκύρηξη έκθεσης ιδεών με την οποία θα κληθούν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μελετητές και άλλοι επαγγελματίες του είδους να υποβάλλουν τις ιδέες τους για τη διαμόρφωση του χώρου και τις κατασκευές που θα πρέπει να γίνουν. Θα επιλέξουμε την καλύτερη, ή αυτή που θα προσεγγίζει περισσότερο σ’ αυτό που θέλουμε. Θα ακολουθήσει η προσπάθεια να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια», δηλώνει ο νέος επίτροπος Παντελής Καμπούρης. Μαζί με τους άλλους  αφιερώνουν  πολύ χρόνο για να αποκτήσουν ο χώρος του προσκυνήματος και η ευρύτερη περιοχή την αίγλη που τους αξίζει.

Οι «εργάτες»

Πρόεδρος της εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος είναι ο Μητροπολίτης Μάρκος, Αντιπρόεδρος ο π. Ιωάννης Τσιμούνης, Γραμματέας η Μαρία Σκάμαλλου, Ταμίας ο συνταξιούχος τραπεζιτικός Νίκος Κεφάλας και μέλη ο συνταξιούχος καπετάνιος Ηλίας Μπαχάς, ο οδοντίατρος Γιώργος Γιασεμής και  ο επιχειρηματίας Παντελής Καμπούρης.

Δοσ’ ημίν σήμερον

Η Επιτροπή όμως δεν αμελεί και τις σημερινές ανάγκες, για αυτό έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου του Ιερού προσκυνήματος ενόψει της γιορτής της Χιοπολίτιδας Αγίας στις 22 Ιουλίου.

Προληπτικά πριν από καιρό κόπηκαν δραστικά τα σάπια κλαδιά και αρκετοί κορμοί των δέντρων  που αποδείχθηκε ότι απειλούσαν την σωματική ακεραιότητα των πιστών επισκεπτών. Με τη συνδρομή της 96 ΕΑΡΜΕΘ, για την οποία ευχαριστούν θερμά το διοικητή της Ηλία Κωστάκη, βάφονται και τα 80 δωμάτια των εγκαταστάσεων.

Αναβαθμίστηκαν  οι τουαλέτες, επισκευάστηκαν τα κουφώματα οι πόρτες και οι σκεπές με εθελοντική εργασία του Ηλία Μπαχά και των φίλων του, ασπρίστηκαν οι χώροι της αυλής και τα κτίσματα, νοικιάστηκαν με δημοπρασία όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι σίτισης, παιχνιδιών και σουβενίρ χωρίς κανένα από τα παλιά προβλήματα, διαμορφώνονται το πάρκιγκ και ο δεύτερος βορεινός χωματόδρομος άφιξης για τον εορτασμό την ημέρα της Χάρης της.

Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδόν έτοιμες και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Για την προστασία της λειτουργικότητας και της  αισθητικής του χώρου και της παραλιακής ζώνης φέτος δεν θα επιτραπεί η υπαίθρια πώληση προϊόντων έξω απο την αυλή, όλες οι διαδικασίες  θα γίνονται μέσα στα οικήματα που υπάρχουν.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ