6.9.2019 11:34

Ψηφιοποιείται ως πολιτιστική κληρονομιά το κέντημα του σχίνου

Στο Μουσείο Μαστίχας η 2η Συνάντηση Εταίρων του ερευνητικού έργου Mingei

Στη Χίο, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μαστίχας του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), θα πραγματοποιηθεί, από τις 9 έως 13 Σεπτεμβρίου, η 2η Συνάντηση Εταίρων του ερευνητικού έργου Mingei, που επιχορηγείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Mingei επιχειρεί για πρώτη φορά την ψηφιακή τεκμηρίωση, αναπαράσταση και διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών (heritage crafts) ως Πολιτιστική Κληρονομιά τόσο για τις απτές όσο και για τις άυλες πτυχές τους.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι :

• Να δημιουργήσει μια μεθοδολογία για τη ψηφιοποίηση και διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών. Η ψηφιοποίηση θα περιλαμβάνει το σύνολο της γνώσης που σχετίζεται με μια τεχνική, από τα αντικείμενα και τη δημιουργία τους, στην κοινωνική αξία, τον οικονομικό αντίκτυπο και την ιστορική σημασία της, καθώς και την εξέλιξή της στο χρόνο.

• Να παράσχει τα τεχνολογικά μέσα για την ψηφιακή αποτύπωση των χειροτεχνιών με βάση τα ψηφιακά στοιχεία, τη σημασιολογία, την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τα αποθετήρια, καθώς και τις ώριμες τεχνολογίες ψηφιοποίησης και αναπαράστασης.

• Να συμβάλει στη διατήρηση της τεχνικής με εργαλεία που υποστηρίζουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση των βιοτεχνιών. Επιπλέον, θα προσφέρει γοητευτικές αφηγήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω αξιοποίηση στο επίπεδο προβολής των τεχνικών αυτών.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ