Κοινωνία

28/2/18 23:27

τελ. ενημ.: 28/2/18 23:30

Ψηλά το λάβαρο της Μακεδονίας από τη Μητρόπολη Χίου

Καρφίτσα δεν έπεφτε στην αποψινή εκδήλωση της Μητρόπολης με θέμα την ιστορία της Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Φάρου». Τον τόνο έδωσε η συμμετοχή νέων που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους δυο ομιλητές, Μιχ. Τρίτο και Κων. Χολέβα.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού της Ιεράς Συνόδου, Κων. Χολέβας,  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Γιουγκοσλαβία το 1991 διελύθη στα ἐξ ών συνετέθη. Ένα από τα κράτη πού δημιουργήθηκαν είναι το κράτος πού διεκδικεί το όνομα μας, την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας και, για να μην το ξεχνούμε, τα εδάφη της Βορείου Ελλάδος. Ο Ελληνισμός ορθώς αντέδρασε και επιμένει να αντιδρά στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από ένα πολυεθνικό κράτος, το οποίο θρασύτατα πλαστογραφεί την ελληνική, αλλά και τη βουλγαρική ιστορία, και το οποίο συνεχίζει να πιστεύει στο ιδεολόγημα του Τίτο: Η "Μακεδονία" του Βαρδάρη με έδρα τα Σκόπια, θα απελευθερώσει τη Μακεδονία του Αιγαίου (δηλ. την ελληνική) και τη Μακεδονία του Πιρίν (βουλγαρική ἐπαρχία).

Το όνομα προβάλλει τον αλυτρωτισμό. Δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε σύνθετη ή παράγωγη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη. Οι προσδιορισμοί Άνω, Νέα κ.λ.π. γρήγορα θα ξεχαστούν και θα εκπέσουν. Θα μείνει μόνον ο όρος Μακεδονία για το κράτος, "μακεδονική" για την εθνότητα και τη γλώσσα. Τότε θα έχουμε πλέον πρόβλημα εμείς οι Έλληνες να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία. Και εγώ πού γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη θα αναγκασθώ - ο μή γένοιτο - να δηλώνω Κατωμακεδόνας;

Ο κ. Μιχαήλ Τρίτος αρχικά αναφέρθηκε στους βλαχόφωνους Έλληνες των Σκοπίων, οι οποίοι ανέρχονται στους 150.000 κατοίκους και τους οποίους οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνοούν συστηματικά.

Στη συνέχεια, έκανε μια ιστορική θεώρηση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων και της εκεί σχισματικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι η Εκκλησία αυτή δημιουργήθηκε όχι για να θεραπεύσει εκκλησιαστικές ανάγκες, αλλά να στηρίξει τον εθνικισμό, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την οικουμενικότητα, καθολικότητα και υπερφυλετικότητα της εν Χριστώ σωτηρίας. Αναφέρθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και στους διωγμούς κατά του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου και της μοναστικής του αδελφότητας.

Τέλος, πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, που αποτελεί μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Ορθοδοξίας, αφού 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί βρίσκονται σε σχίσμα και γίνονται βορά σε κάθε είδος προπαγάνδας και προσηλυτισμού.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσῶν κ. Μάρκος έκλεισε την εκδήλωση με πατρικές ευχαριστίες και αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς της Χίου με τη Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του Μ. Αλεξάνδρου προς τους Χίους, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, και κατέληξε με την προτροπή, ότι σήμερα στην αφιέρωση του Μ. Αλεξάνδρου «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων» να μην υπάρχει αρνητικός εμπρόθεσμος προσδιορισμός, να μην υπάρχει καμία εξαίρεση.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση