#Πανελλαδικές εξετάσεις

Πανελλήνιες 2026 - Έκθεση: Πρεμιέρα με μοναξιά, νιάτα-γεράματα και Εμπειρίκο

Με κείμενα για τη σύγχρονη κρίση μοναξιάς, τη σχέση νιάτων και γηρατειών, αλλά και ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου, ξεκίνησαν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαΐου, η αυλαία των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2026 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, με τη θεματολογία να κινείται γύρω από ζητήματα με έντονο κοινωνικό και υπαρξιακό αποτύπωμα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα θέματα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρώτο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους αφορούσε την παγκόσμια σύγχρονη κρίση μοναξιάς, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Το δεύτερο κείμενο επικεντρωνόταν στη σχέση ανάμεσα στα νιάτα και τα γεράματα, αναδεικνύοντας πλευρές της ανθρώπινης πορείας, της ωρίμανσης και της διαφορετικής θέασης της ζωής μέσα από τις ηλικιακές μεταβάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και το τρίτο κείμενο, καθώς επρόκειτο για το εμβληματικό ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου, «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», το οποίο κλήθηκαν να προσεγγίσουν οι μαθητές στο πλαίσιο της εξέτασης.

Η διαδικασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου, με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να παίρνουν σειρά και να εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Αρχείο PDF

glossa_2026

X

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ