16.6.2022 18:26

ΠΣΑμεΑ - Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία στις 18 Ιουνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημέρα δράσης των Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει και στη Χίο, το προσεχές Σάββατο 18 Ιουνίου στις 10:30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του νησιού, ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Π.Σ.Α.με.Α. καλεί όλους τους φορείς εργαζομένων στη Υγεία και όχι μόνο, να πάρουν αποφάσεις ενημέρωσης με βάση το πλαίσιο δράσης, εμπλουτίζοντάς το παραπέρα, στη βάση και των άμεσων οξυμένων ιδιαίτερων προβλημάτων στο νησί.

Τα αιτήματα

  • Πλήρη στελέχωση των ΚΕΦΙΑΠ όπου υπάρχουν (Χίος, Σάμος,Λέσβο), αλλά και γενικά μέριμνα για την αποκατάσταση των συναδέλφων κινητικά αναπήρων, με φυσιοθεραπευτές, φυσίατρους. Είναι αδιανόητο να αναγκάζονται οι συνάδελφοι μας, κατά κανόνα άνεργοι ή με πενιχρά επιδόματα (όπως άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, κακώσεις, τραυματισμοί κ.α.) να αναζητούν Κέντρα Αποκατάστασης φεύγοντας από τα νησιά με απαγορευτικά κόστη (χιλιάδες ευρώ ανά μήνα, έξοδα μετακίνησης κλπ). Πρόκειται για απαίτηση που ταλανίζει εκατοντάδες κόσμο, αναδεικνύεται ως κρίσιμο στοιχείο στη θεραπεία από σχετικούς γιατρούς, όπως αναδείχτηκε πρόσφατα στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Σωματείο ΑμεΣΚΠ Χίου.
  • Άμεση λύση του κτιριακού των Νοσοκομείων με πλήρη κάλυψη σε μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού. Στην Χίο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως ογκολόγος, Παιδοψυχίατρος, Φυσίατρος, Οδοντίατρος και ορθοδοντικός για ΑμεΑ. Επαρκείς αίθουσες με προσωπικό για χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, αιμοκάθαρση με κλιμάκια και στις απομακρυσμένες περιοχές (εντός των δομών της ΠΦΥ) όπου συνάδελφοί μας ταλαιπωρούνται με δυσβάσταχτες μετακινήσεις, κόπο και επιπλέον έξοδα. Συνολική στελέχωση της διαλυμένης ΠΦΥ των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Ιατρείων, Αγροτικών Ιατρείων καθώς και μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
  • Πλήρης στελέχωση της λειτουργίας των Ψυχιατρικών μονάδων και δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται στα Γενικά Νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες και διασφάλιση της λειτουργίας τους, ενίσχυση των Κοινωνικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (όπως Κέντρα ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Κινητές μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κ.α.)
  • Δημιουργία, όπου δεν υπάρχουν, σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας Δομών Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης, Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, και Φροντίδας γονέων παιδιών με αναπηρία. Αναβάθμιση με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό των ήδη υπαρχόντων σχετικών υπηρεσιών. Κανείς μόνος σε ένα κυκεώνα αναζήτησης θεραπειών και διάγνωσης. Να μην σταματούν τις θεραπείες τους τα παιδιά με αναπηρία στα 18 τους, αλλά να τις συνεχίζουν για όσο χρειάζεται με βάση τις κατευθύνσεις των ειδικών επιστημόνων. 
  • Συνολική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στην Ειδική Αγωγή, χωρίς συστεγάσεις με επαρκείς αίθουσες και μόνιμο Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό και ειδικότητες (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.), ανάλογα με τις ανάγκες. Ανέγερση νέων σχολείων όπου χρειάζεται ώστε κανένα παιδί να μη βρίσκεται εκτός ειδικής αγωγής. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Όλες οι μονάδες εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να γίνουν προσβάσιμες με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, με κρατική ευθύνη χωρίς οι γονείς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ